Eğitim Sitesi

Aktif Taşıma Nedir? Aktif Taşıma Hakkında Kısaca Bilgi

Aktif Taşıma Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Aktif Taşıma:

Yarı geçirgenbir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.

 

Biyoloji Terimi Olarak Aktif Taşıma:

1. Hücre zarından molekül ve iyonların taşıyıcı molekülar acılığıyla ve enerji harcayarak az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçmeleridir. Enerji, hücrede bulunan ATP’den sağlanır. Şeker, aminoasit ve demir, sodyum, potasyum, hidrojen, kalsiyum gibi iyonlar; özellikle elektrolitler bu yolla taşınır.

2. Yarı geçirgen bir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.

3. Bir maddenin, enerji harcanmasını gerektiren bir işlemle hücre membranı aracılığıyla, yoğunluk farkına bağlı olarak içe ya da hücre dışına taşınması.

4. Maddelerin ATP harcanarak kofullar yardımıyla veya taşıyıcı proteinler aracılığıyla derişimlerinin az olduğu ortamdan çok olduğu ortama doğru zardan taşınması.

 

    Benzer Fen Bilimleri Terimleri

    Filotaksis: Gövde ekseni üzerinde yaprakların diziliş şekli.

    Pist: Motorlu araçların yarışları ve koşular için özel olarak düzenlenmiş yer.

    Besin Piramidi: Üreticilerden, son tüketiciye kadar aktarılan besin (enerji) miktarının karşılaştırılmasını sağlayan yapıya besin piramidi denir. Besin zincirinin dikey dizilimidir. İlk basamağında her zaman üreticiler bulunur. Besin piramidinin her üst basamağına geçişte enerjinin yaklaşık %10'u kaybedilir. Piramidin tepesine doğru gidildikçe: * Aktarılan besin (enerji) miktarı azalır. * Canlı sayısı azalır. * Genel olarak canlı kütlesi/büyüklüğü artar. * Aktarılan artık (zararlı) madde miktarı/etkisi artar. Yani alt tabakalarda meydana gelen kirlenme en çok üst tabakaları etkiler.

    Kılıf: Bir şeyi korumak için kendi biçimine göre, genellikle plastikten yapılmış özel kap.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü