Eğitim Sitesi

Akropol Nedir? Akropol Hakkında Kısaca Bilgi

Akropol Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Akropol:

Antik kentlerde yöneticilerin oturduğu, yüksekte bulunan yerleşim alanı.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Akropol:

"Akro" (yüksek) ve "polis" (şehir) kelimelerinden türetilmiş akropol kavramı, yüksek ve savunulması kolay tepe üzerinde kale anlamın gelir. Bu yüksek kalede yönetici krallığa ait çeşitli sosyal ve dinsel yapılar yer alır. Akropol kralın korunmasına ayrılmıştır; halk ise akropolün eteğinde yaşamını sürdürür. Örnek olarak; Atina Akropolü, Bergama Akropolü ve Priene Akropolü gösterilebilir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Türk Üçgeni: Kare planlı bir mekân üzerine kubbenin oturtulabilmesini sağlayan bir geçiş öğesi. Örtülecek mekânın köşelerinin tepe noktaları aşağıda kalan bitişik üçgenler oluşturacak biçimde pahlanması biçiminde tanımlanabilir. Bunlar sayesinde, kare planlı mekânın üstünde en az bir düzgün sekizgen oluşturulmuş olur. İlk kez Anadolu Selçuklu devri yapılarında rastlandığından bu adı almıştır. Konya Karatay Medresesi'nde görüldüğü gibi.

    Skolastik: İnanç ve bilgiyi kiliseyle, özellikle Aristoteles'in bilimsel sistemini uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi.

    Tonoz: 1. Örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan, kagir, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örtü sistemi. 2. Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır. 3. Bir kemer gözünün aralıksız olarak devam etmesiyle meydana gelen örtü biçimi.

    Fantazi Sanatı: Düşe, doğaüstüye, büyüye ya da kurgubilime başvurarak gerçeği hiçe sayan sanat.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü