Eğitim Sitesi

Ak Ağalar Nedir? Ak Ağalar Hakkında Kısaca Bilgi

Ak Ağalar Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ak Ağalar:

Osmanlı Sarayı'nda kullanılan hademelerden bir kısmına verilen unvan.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bezirgan: 1. Eskiden, ticaret ile uğraşan kişilere verilen ad, tüccar. 2. Yahudiler için kullanılan ad.

    Karşı Devrim: Bir devrimin getirdiklerini ortadan kaldırmak ve geriye döndürmek için girişilen siyasal eylemdir. Ülkemizdeki karşı devrimciler takiyye yoluyla kendilerini gizlemeye çalışırlar. Amaçlarına ulaşmak için yüce dinimizi kullanır, her yolu dener, her türlü ahlaksızlığı yaparlar.

    Ayan: Osmanlı Devleti'nde XVIII. Yüzyıl'dan itibaren güç kazanmaya başlayan yerel egemenlerin yarı resmi adıdır. Dirlik sisteminin bozulmasından sonra devletin, asker ve vergi toplama işlerini üstlenen bu kişiler zamanla güç kazandılar. Kazanılan bu güç, bir süre sonra ailelere ve soylara da yansımaya başladı. Padişah II. Mahmut zamanında, 1808 yılında devlet ayanların varlığını imzalanan Sened-i İttifak ile onayladı. Daha sonra güçleri kırılarak padişahın en güvenilir unsurları haline geldiler. Ayan ailelerinin en önemlileri Tepedelenli Ali Paşa, Alemdar Mustafa Paşa, Çapanoğlu, Kara Osmanoğlu, Aynacıoğlu ve Sepetçioğlu'dur.

    Maginot (Majino) Hattı: Fransa'nın Almanya sınırı boyunca kurduğu tarihsel savunma hattıdır. Almanya'dan gelebilecek bir saldırıya karşı 1930'lu yıllarda yapıldı. Çok güçlü bir savunma hattı olmasına karşın Almanlar 1940 yılında bu hattı aşarak Fransa'yı işgal ettiler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü