Eğitim Sitesi

Agroekosistem Nedir? Agroekosistem Hakkında Kısaca Bilgi

Agroekosistem Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Agroekosistem:

Doğal ekosistemin bozularak insan eliyle tarım kültürüne açılan alanlarda ekosistemlere verilen isimdir. Genellikle çayır mera alanları ve yapraklarını döken ağaçlık alanlar bozularak tarım ekosistemlerine dönüştürülmüşlerdir.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Seleksiyon: Mevcut olan varyasyondan doğal ya da yapay olarak bazı özelliklere sahip olanların seçilmesine verilen isimdir. Bir bölgede bulunan canlı cinsi ve türlerini o bölgenin ekolojik koşulları belirler. Bu bir çeşit doğal seleksiyondur. Doğal olarak ortaya çıkmış ya da yapay olarak oluşturulmuş varyasyondan amaca uygun olanların insan eliyle seçilmesine yapay seleksiyon adı verilir.

    Habitat: 1. Popülâsyon içindeki bireylerin biyosfer tabakasındaki kalıtsal yapısına uygun yaşama bölgesine habitat denir. Habitat canlının yaşadığı yerin adresidir. 2. Canlı organizmanın yaşam ortamıdır. Bu tanım kapsamındaki yaşam ortamının, yaşanılabilirlik özelliği, büyük bir önem taşımaktadır. Yaşanabilir ortamın bozulması ya popülâsyonun yer değiştirmesine ya da ortadan kalkmalarına yol açmaktadır. Günümüzde kentleşmenin artması, tarım alanlarının açılması ve sanayileşme sonucunda, habitatların bozulmasının, iklim türlerinin giderek azalmasına ve kimilerinin de yok olmasına neden olduğu görülmektedir.

    Biyolojik Çeşitlilik: Organizmaların çeşitlerinin alan ya da hacim birimi başına sayısı; belli bir zamanda belli bir yerdeki türlerin bileşimi.

    Kontur Sürüm Ve Ekim: Kurak ve yarı kurak bölgelerde toprak işleme ve ekimin eğime dik yönde yapılmasıdır. Bu tip toprak işleme ve ekimle, toprak yüzeyindeki aşınmaya karşı bir engelleme sağlanarak toprak kaybı belli oranda kontrol altına alınmış olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü