Eğitim Sitesi

Ağırlık Merkezi Nedir? Ağırlık Merkezi Hakkında Kısaca Bilgi

Ağırlık Merkezi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ağırlık Merkezi:

Bir cismi oluşturan parçacıkları etkileyen çekim kuvvetleri bileşkesinin uygulandığı kuramsal nokta. Cisim ister Yer'de, ister başka bir gezegende olsun, her konumu için bu nokta değişmez.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Ağırlık Merkezi:

Bir üçgende üç kenarortay bir noktada kesişir. Kesim noktasına ağırlık merkezi denir. Ağırlık merkezi G ile gösterilir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Ağırlık Merkezi:

1-(fiziksel) Bir cismin bütün noktalarına ayrı ayrı etki yapan yer çekimi kuvvetlerinden oluşmuş tek kuvvet durumundaki bileşkenin uygulama noktası.

2-(mecazi) Bir işin en önemli bölümü.

 

Atletizm Terimi Olarak Ağırlık Merkezi:

Tüm vücut ağırlığının dengelendiği nokta.Sabit yerçekiminde vücut ağırlığının vücudun iç merkezine uyguladığı baskının dengeli olması.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Astronomi Uyduları: Astronomi uyduları, uzayda seyreden büyük teleskoplardır. Yörüngesi Dünya üzerinde olduğundan görüntülerinde Dünya'yı çevreleyen gazların belirsizleştirici etkisi ve uydunun kızıl ötesi görüntüleme ekipmanı sayesinde Dünya ısısının olumsuz etkileri gözlenemez. Bu sebeplerden astronomi uyduları uzayı yeryüzündeki benzer güçteki bir teleskopa oranla on kat daha iyi görür. Astronomi uyduları; yıldız haritalarının oluşturulması, gizemli olguların incelenmesi (kara delikler vb.), güneş sistemindeki gezegen görüntülerinin çekilmesi, gezegenlerin yüzey haritalarının çıkarılması uygulamalarında kullanılır. Bu tip uydular verileri Dünya yörüngelerinden toplamaları sebebiyle uzay araştırma uydularından farklıdır.

    Öğlen Çemberi (Meridyen): Bir gözlemcinin başucundan, göğün güney ve kuzey kutuplarından geçen büyük çember.

    Gezegen: 1. Güneş etrafındaki yörüngeleri sabit elipsler olan ve belli büyüklüklerdeki gökcisimleri. Gökküre üzerinde sabit nokta şeklinde görülen yıldızlardan farklı olarak hareketli oldukları için bu adı almışlardır. 2. Yıldızlar gibi ısı ve ışık kaynağı olmayan, yıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gök sicimlerine gezegen denir. Gezegenler yıldızlardan daha küçük ve soğuktur. Gezegenler yıldızın çevresinde dolanarak hareket eder. 3. Güneş'in etrafında dolanan gökcisimlerine gezegen adı verilir.

    Manto: Kayasal bir gezegenin çekirdeği ve kabuğu arasındaki katman.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü