Eğitim Sitesi

Ağı Nedir? Ağı Hakkında Kısaca Bilgi

Ağı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ağı:

(Göktürkler'de) Hazine, mal, senet, ipekli kumaş.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Masonluk: Dünyanın pek çok ülkesinde dışa kapalı bir örgüt olarak etkinlik gösteren, özgürlük eşitlik, kardeşlik ve dayanışma temeline dayalı, ilkeleri ve kuralları üyelerince bilinen, üyeleri arasında büyük bir dayanışma bulunan, üyelerinin birbirlerini masonluğa özgü imlerle simgelerle tanıdığı bir tür kapalı örgüttür.

    Has: Dirlik toprağın en üst dilimini oluşturan topraktır. Bu toprağın yıllık vergi gelirleri 100.000 akçenin üzerindedir. Osmanlı padişahlarına, şehzadelere, Divan-ı Hümayun üyelerine, Beylerbeylerine ve Sancakbeylerine ayrılan, merkezde ya da merkeze yakın yerlerden seçilmiş topraklardır. (Tımar: Beslediği atlı askerlerle savaşa giren beylere vergisini toplamak için ayrılan arazi).

    Nizam-ı Cedid (Nizamı Cedid): III. Selim zamanında Yeniçeri Ocağı'ndan ayrı olarak kurulan talimli asker ocağına verilen ad. (Bugün Nizam-ı Cedit şeklinde yazılıyor. Sözlük anlamı yeni düzen demektir).

    Tevcih: 1- Vezir, beylerbeyi ve sancak beylerine tayin edilmeleri dolayısıyla çıkan (tayin edildiklerini bildiren) ferman için kullanılan deyim. 2- Yöneltme. 3- Aşama, makam, mevki verme, terfi ettirme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü