Eğitim Sitesi

Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak :

Beyaz ışığı renklere ayırmak için nesne merceklerinin ya da aynaların önüne konulan koşut teller örgüsü. Tel yerine ince çizgiler de kullanılır.

 

Bilgisayar Terimi Olarak :

Bilgisayar ağı değişik yerlerdeki bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan bir veri iletişim sistemidir. Bir ağ WAN ve LAN'ların değişik birleşimlerinden oluşabilir. Yerel Alan Ağı (Local Area Network), Geniş Alan Ağı (Wide Area Network), ağlararası ağ (internet).

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak :

Futbol ve hentbolde kale arkalarına takılan, voleybol, badminton ve tenis gibi sporlarda sahayı ortadan ikiye ayıran, basketbolda da çemberi çevreleyen örgü.

 

Masa Tenisi Terimi Olarak :

Oyun masasını tam ortadan ikiye bölen 15.25 cm yüksekliğindeki file gözlerinden oluşmuş engel.

 

Tenis Terimi Olarak :

Tenis kortunu tam ortadan ikiye bölen,1.09m.yükseklikte fileyle örülmüş örgü.

 

Voleybol Terimi Olarak :

Voleybol oyun alanını ortadan ikiye bölen ve ortasında yerden yüksekliği 91 cm olan ipten kafes örgü.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Mor ötesi (UV) Işın: 10 ile 310 nanometre arasında dalga boyuna sahip ışınlardır (yaklaşık olarak bir virüs boyutunda). Genç ve sıcak yıldızlar bol miktarda mor ötesi ışık üretir. Mor ötesi ışık kaynakları mor ötesi lambaları, gaz deşarjları ve sıcak yıldızlardır. Kısa dalga boylu mor ötesi ışınlar zararlı olabilir.

    En Beri Noktası: Yörünge hareketi sırasında bir cismin, yörüngenin odağına en yakın olduğu nokta. Örneğin, Dünya çevresinde elips yörüngesinde dolanan bir uydunun yörüngesi üzerinde Dünya'ya en yakın olduğu nokta.

    Ilım: Ekinoks, Gece ve gündüz uzunluklarının eşit olduğu zaman. Güneş, gök ekvatorunu geçerken yılda iki kez oluşur. Biri 21 Mart'ta ilk bahar ılımı, diğeride 23 Eylül'de sonbahar ılımı.

    Yükseklik: Bir yıldızın, bir gök cisminin çevren(ufuk) düzleminden yukarı doğru açısal uzaklığı; deniz yüzeyinden ya da herhangi bir düzlemden yukarı doğru uzaklık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü