Aerodinamik Terimi Hakkında Bilgiler
Otomobil-Araba Terimi Olarak Aerodinamik:
Aerodinamik, araçların havanın içinde nasıl hareket ettiğini inceler. Aerodinamik genelde hava ile havanın içinde hareket eden katı kütleleri inceleyen bir bilim dalıdır. Otomobillerin hava sürtünme katsayısının düşük olması ve havanın içinden daha kolay geçebilmesi, aracın dengesini ve yakıt tüketimini olumlu etkileyen faktördür.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Aerodinamik:
Hareket hâlinde olan bir cisim üzerinde havanın oluşturduğu etkiyi inceleyen bilim.
Formula-1 Terimi Olarak Aerodinamik:
Otomobilin gövde yapısı,Downforce olarak bilinen 'hava akımıyla yere yapışmayı artırmak için geliştirilir.Bunun anlamı;otomobil pistte hızını arttırdıkça hareket eden hava onu yere daha fazla yapıştırır.
Benzer Otomobil-Araba Terimleri:
Kevlar: Daha çok yarış otomobillerinde kullanılan, hafif ancak dayanıklı olan elyaf içerikli bir maddedir. Ayni zamanda soğuk havalarda motosiklet yarışçıları
Yağ pompası: Motor yağlama sisteminde karterden yağı emerek, motorun yağlanacak parçalarına gönderir.
Buhar tamponu: Yakıt sistemindeki benzinin buharlaşması sonucu, karbüratöre benzin akışını geciktiren veya durduran olaydır.
Termostat: Sıcaklık değişmesiyle çalışan bir parçadır. Motor soğutma sisteminde ve ısı kontrol klapelerinde çeşitli termostatlar kullanılır.
Krank muhafazası (Üst karter): Krank milinin içinde döndüğü, motorun alt kısmıdır. Üst tarafında silindir blokunun alt tarafı, altında ise karter vardır.
Zımpara macunu: Yağla karıştırılmış zımpara tozudur. Madeni parçaların alıştırılmasında kullanılır.
Layner: Bakır, çelik veya benzeri madenden yapılmış ince madeni levhadır. Yatak keplerinde, yatak boşluklarını artırmak için kullanılabilir.
İçten yanmalı motorlar: Benzinli ya da dizel motorlar gibi, yakıtın güç oluşturmak amacıyla içeride yanması prensibine dayanan motor türüdür. Dıştan yanmalı motorlarda ise, y