Eğitim Sitesi

Ad Tamlaması Nedir? Ad Tamlaması Hakkında Kısaca Bilgi

Ad Tamlaması Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ad Tamlaması:

En az iki adın bir araya gelip birbirini tamamlamasıyla oluşan sözcük öbeklerine ad tamlaması denir. Tamlamalarda ilk sözcüğe tamlayan, ikincisine ise tamlanan denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Kinaye (Dolaylı Söz Söyleme): Sözcüklerin çok anlamlı olarak kullanılmasında kinayenin de büyük bir önemi vardır. Kinaye bir sözün hem gerçek hem de mecaz anlamını düşündürecek bir biçimde kullanılmasıdır. Kinayede gerçek anlam verilir, mecaz anlam kastedilir. Örnek : Bu çocuğun elinden tutsan ne kaybedersin? Bulmadım dünyada gönüle mekan Nerde gül bitse etrafı diken Şu karşıma göğüs geren Taş bağırlı dağlar mısın?

    Abartma (Mübalağa): Bir durumu olduğundan çok ya da az göstermek. Abartmak işi. Örnek : - Bütün gün çalışmaktan iğne ipliğe döndü. - Alem sele gitti gözüm yaşından - Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? - Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın. - Yürümekten ayaklarım koptu. - Bir kükrerse yer yerinden oynar.

    Canlandırma: Canlandırma işi, kişileştirme.

    Çatı Ekleri: "-l","-n"edilgenlik ve dönüşlülük eki; "-ş" işteşlik eki; "-r","-t","-dir" ettirgenlik ve oldurganlık ekleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü