Eğitim Sitesi

Açıklık Nedir? Açıklık Hakkında Kısaca Bilgi

Açıklık Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Açıklık:

Bir metinde belirtilmek istenen duygu ve düşüncelerin kolay, anlaşılır, herhangi bir ek yoruma açıklamaya gerek kalmadan kavranılabilir olmasıdır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Açıklık:

Yatay bir taşıyıcı yapı öğesinin dayanak noktaları arasındaki uzaklık.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Açıklık:

1- Bütün teleskopların asıl fonksiyonu ışık toplamaktır. Teleskobun açıklığı demek, merceğin yada aynanın çapı demektir. Açıklık genellikle " (inç) ile tanımlanır. 1" = 2.54cm dir. Açıklık ne kadar büyükse teleskop o kadar fazla ışık toplar. Daha çok ışık toplanması ise daha parlak ve daha iyi bir görüntü oluşmasını sağlar.

2- Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda ağız çapı, ışığın girebildiği deliğin çapı.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Açıklık:

1. Bir anlatımın hiçbir tartışmaya yol açmaksızın, bir tek yargıyı kolayca belirtme özelliği.

2. Birbirleriyle çelişki ya da okuyanı anlam konusunda ikileme düşüren düşünceler olmaması; bir başka deyişle cümlelerin farklı yorumlara ve anlaşılmalara meydan vermeyecek biçimde kurulmasıdır.

 

Mitoloji Terimi Olarak Açıklık:

Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda, ışığı toplayan ayna veya merceğin çapı.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Açıklık:

Bir veri grubunda en büyük ve en küçük değer farkı.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Açıklık:

Genellikle yazılım veya donanımda bir programlama hatası nedeniyle bulunan ve bilgisayarın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasına sebep olan zayıflıklara açıklık denmektedir. Açıklıklar, kötü niyetli kişiler tarafından bilgi sistemlerinde bulunan bilgileri silmek, çalmak , değiştirmek veya diğer sistemlere saldırı düzenlemek amacıyla kullanılmaktadır.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Açıklık:

Fotoğraf makinesinde çapı, ışığın girebildiği delik.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Meştür: Divan edebiyatında dört cüzlü (yani 4 mefâ'ilün 4 müstef'ilün) ile yazılmış vezinleri ikişer cüze indirerek yazılmış şiirlerdir.

    Bilimkurgu: Düş ya da kurgu yoluyla oluşturulan; çoğu kez gelecek zamanlarda yer alan günümüzdekinden farklı bilimler ve teknikler kullanan toplum ve insan yaratan yazının türü.

    Şarkı: 1. Divan edebiyatında Türklerin kattığı, dörtlükler halinde ve bestelenmek için yazılan bir nazım şekli. 2. Divan edebiyatında murabbadan doğmuş bir şiir biçimi. Bestelenmek amacıyla oluşturulan ve dört dizelik bentlerle kurulan bu şiir biçiminin, Halk edebiyatındaki türkü türünün etkisiyle oluştuğu sanılıyor.

    Ağız: Bir anadilin herhangi bir şivesi içinde var olan söyleyiş farkıdır. Ağız, bir dilin aynı ülke içindeki konuşma farklılıklarıdır. Ağızlarda dilbilgisi ve sözcükler farklı değildir, ancak bazı sesler değişik söylenir. Rumeli ağzı, Karadeniz ağzı gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü