Eğitim Sitesi

Aberasyon Nedir? Aberasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Aberasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Aberasyon:

Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yer'in dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Fizik Terimi Olarak Aberasyon:

Bir aynadaki arıza veya ışınların lensten geçtikten sonra bir noktada toplanamaması, odaklanamaması.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Aberasyon:

Çekilen fotoğrafların genellikle kenarlarında meydana gelen ve objektiflerden kaynaklanan görüntü bozulmalarıdır. Basit objektiflerde meydana gelen başlıca yedi tür görüntü bozulması söz konusudur. Objektiflerin dizaynı sırasında yapılan bazı düzeltmelerle görüntü bozulmaları önlenebilmektedir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Aberasyon:

Normalden uzaklaşma.

 

Mitoloji Terimi Olarak Aberasyon:

Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yerin dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Aberasyon:

Bir nesne noktasından gelen ışınların olması gereken konumda bir nokta görüntü oluşmasında olumsuz etkisi olan mercek sistemi hatası.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Adhara (ε Cma): Büyükköpek'in ε yıldızı.

    Uzay Mekikleri: Dünya'nın ilk yeniden kullanılabilen ve büyük uyduları bile taşıyabilen uzay araçlarıdır. Uzay mekikleri roketler gibi yükselir, tıpkı uzay gemileri gibi yörüngede manevralar yapar ve bir uçak gibi yere tekrar iner. Aktif olarak kullanılan uzay mekiklerine örnek olarak; Discovery , Atlantis , Challenger mekiklerini verebiliriz.

    On İki Hayvanlı Takvim: İslamiyet öncesi Türk devlet ve toplulukları tarafından kullanılmıştır. Güneş yılı esasına göre hazırlanan bir takvimdir. Bir yıl 365 gün olarak hesaplanmış ve her yıl bir hayvan adıyla anılmıştır. Bu takvim Türklerden başka Çin, Moğol, Hint ve Tibetliler tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde Asya'nın bazı bölgelerinde hâlâ kullanılmaktadır.

    Görünür Hareket: Bir gökcisminin gözlemciye göre yaptığı hareket yada gözlemcinin gördüğü hareket. Güneş'in gökyüzündeki hareketi ve doğup batması görünür harekettir. Otsa Yer, kendi ekseni çevresinde dönmekte, biz Güneş'i dolanır görmekteyiz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü