Eğitim Sitesi

Zâhir Nedir? Zâhir Hakkında Kısaca Bilgi

Zâhir Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zâhir:

- Ez-Zâhir : Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Varlığında şek ve şüphe olmayan, her eserinde varlığına deliller, işaretler bulunan yüce Allah.

- Açık, görünen, dış görünüş, insanın dış görünüşü.

- Fıkıh usulü ilminde; sevk edilmediği, kendisi için buyrulmadığı mana, açıkça ve kolayca anlaşılan lafız (söz).

 

Hukuk Terimi Olarak Zahir:

Açık

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zahir:

Açık, belli.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Gasil: Sözlükte yıkama anlamına gelen gasil kelimesi, dini terminolojide daha çok cenazenin yıkanması anlamında kullanılmaktadır. Ölen bir Müslümanı yıkamak, diğer Müslümanlar için farzı kifayedir. Erkeğe gasil, bayana gasile denir.

    Hile: 1-Birini aldatmak, yanıltmak için yapılan düzen, dolap. 2-Oyun entrika. 3-Çıkar sağlamak için bir şeye değersiz bir şey katma.

    Teşrik Tekbirleri: Kurban bayramının birinci gününe yevm-i nahir, diğer üç gününe ise eyyâm-ı teşrik denir. Bayramdan evvelki güne ise yevm-i arefe (arefe günü) denir ki Zilhicce`nin 9. günü olmaktadır. Ramazan bayramında arefe yoktur. Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit farz namazını müteâkip birer defa اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi`l-Hamd şeklinde tekbir alınır. Bunlara teşrik tekbirleri denir. Teşrik tekbirleri fakîhlerin çoğuna göre, namaz kılmakla mükellef herkes için vâcibtir. Sünnettir diyenler de vardır. Teşrik tekbirleri günlerinde namazı kazaya kalan bir kimse, bu namazları yine teşrik günlerinde kılarsa tekbirleri de kaza eder. Teşrik günlerinden sonra kıldığında ise, teşrik tekbirlerinin kazâsı gerekmez. Kadınlar teşrik tekbirlerini gizli olarak getirirler.

    Riayet etmek: Uymak, yerine getirmek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü