Eğitim Sitesi

Yüzey Gerilimi Nedir? Yüzey Gerilimi Hakkında Kısaca Bilgi

Yüzey Gerilimi Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.

 

Fizik Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

1. Yüzeydeki sıvı moleküllerinden, sıvı ile ortam arasındaki ara yüzeye çakışık olanların, birbirlerine uyguladıkları kohezyon kuvvetleriyle oluşturdukları zar benzeri tabakanın gerilimidir.

2. Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.

 

Biyoloji Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

Suyun yüzeyindeki su molekülleri arasında oluşan kuvvettir. En üstte bulunan su molekülleri birbirlerine sıkıca bağlanarak (kohezyon ile) delinmez bir yüzey oluştururlar. Bazı böcekler yüzey gerilimini kullanarak su üzerinde yürüyebilirler.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Friedel-Crafts tepkimeleri: Aromatik bileşiklere bir Lewis asidinin katalizörlüğü eşliğinde alkil veya açil gruplarının bağlanma tepkimeleri.

    Naftalin: Kapalı kimyasal formülü C10H8 olan, aromatik hidrokarbondur. Keskin ve kendine özgü bir kokusu vardır. Suda çözünmeyen bir katı olan naftalin, süblimleşme özelliğine sahip bir maddedir. Keskin kokusu ve açık havada kolaylıkla süblimleşme özelliğinden dolayı haşere ve böcek ile mücadelede kullanılır. Özellikle eski insanlar sandıklarda böcek oluşumunu engellemek amacıyla kullanmışlardır.

    İzomer: Aynı molekül formülüne ancak farklı yapısal formüle sahip farklı özellikler taşıyan iki ya da daha fazla bileşik.

    Homojen Sistem: Her yerinde aynı özelliği gösteren sistem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü