Eğitim Sitesi

Yönetmen Nedir? Yönetmen Hakkında Kısaca Bilgi

Yönetmen Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Yönetmen:

Tiyatro, televizyon ve sinema yapımlarında kendi vizyonu doğrultusunda; icracıların performansını düzenleyen ve yönlendiren, metin/koreografi, yorum, dekor, kostüm, müzik vb. öğeler arasında birlik sağlayan kişi.

 

Tiyatro Terimi Olarak Yönetmen:

Bir oyunu, gerekli gerekli ön hazırlığı ve yorumu yaptıktan sonra, dengeli ve sıkı bir düzen içinde,doğru, inandırıcı ve sanatsal bir biçimde, çeşitli alanların sanatçıları, uzmanları ve uygulayımcıları ile işbirliği yaparak sahneye çıkaran sanatçı. Yönetmenin hem iyi pedagog , hem de işinde usta olması gerekir.Yönetmenin bir dünya görüşü olmalı, müzikten, plastik sanatlardan, ışıklardan anlamalı,yazın,felsefe,tarih ve toplumbilim alanlarında birikimli olmalıdır. Ayrıca, üzerinde çalıştığı sahnenin coğrafyasını,duygusal atmosfer birimlerini ve etki alanları üzerinde ustalaşmış olmalıdır.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Yönetmen:

Resmî ya da özel bir okulun, bir eğitim kurumunun, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra örgütünde bir yönetim biriminin yönetiminden sorumlu olan kimse.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Rallentando: Derce derece yavaşlamak "rall" kısaltmasıyla gösterilir.

    Müzikoloji: Müzik konularını, bilimsel yöntemlerle inceleyen bilim, müzik bilimi.

    Minimal müzik: Kısa motiflerin yinelenmesiyle gelişen ve 1960'lardan sonra ünlenen besteleme yöntemi. Minimalism (İng.).

    Sextett: 6 ses için müzik parçası. 6 çalgı için olduğu gibi, 6 insan sesi için de yazılabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü