Eğitim Sitesi

Yoldan İhdas Nedir? Yoldan İhdas Hakkında Kısaca Bilgi

Yoldan İhdas Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Yoldan İhdas:

Yolun kapanması nedeniyle oluşan taşınmaz malın, düzenlenecek haritaya göre yoldan ayrılarak, bir parsel numarası altında ilgisine göre belediye, köy, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Hazine adına tescili işlemidir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Yoldan İhdas:

İmar planı uygulaması sırasında yolun kapanması nedeni ile oluşan taşınmaz malın, düzenlenecek haritaya göre yoldan ayrılarak bir parsel numarası altında ilgisine göre belediye, köy, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Hazine adına tapuya tescili işlemi.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    İştirak Halinde Mülkiyet: Birden çok kişinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları demektir. Tapu kütüğünde iştirak halinde malikler yazıldıktan sonra isimleri ortak bir paranteze alınarak, iştiraki doğuran olay verasette iştirak gibi yazılır.

    Tarla: Zirai faaliyetler amacı ile kullanılan arazi ve arazi parçaları tarla sayılır.

    Selamlık: Eskiden büyük konaklarda erkeklerin bulunduğu ve erkek konukların alındığı bölüm.

    İhtiyati Haciz: İhtiyati hacze mahkeme tarafından karar verilir (İİK.258). Bu mahkeme kararına istinaden icra müdürlüğünce tapuya ihtiyati haciz müzekkeresi yazılır. İhtiyati haczin hüküm ve sonuçları icrai hacizlerde olduğu gibidir. Taşınmazın tedavülüne (el değiştirmesine) ve üzerinde hak kurulmasına engel değildir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü