Eğitim Sitesi

Yeniçeri Nedir? Yeniçeri Hakkında Kısaca Bilgi

Yeniçeri Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yeniçeri:

I.Murat tarafından Yeniçeri Ocağı adıyla kurulan II. Mahmut zamanında ortadan kaldırılan Osmanlı İmparatorluğu'nun piyade asker sınıfı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Yeniçeri:

Orhan Gazi tarafından kurulan piyade sınıfı asker ocağının erleri. Başlangıçta çok başarılı hizmetler gören yeniçeri ocağı zamanla dejenere olmuş ve defalarca baş kaldırarak devletin başına dert olmuştur. Yeniçeri ocağı 1826 yılında II.Mahmud tarafından başka bir askeri ocak kurularak ( Nizami cedid) ortadan kaldırılmıştır.

 

Tarih Terimi Olarak Yeniçeri:

Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Zümre: Topluluk, takım, grup, bölüm, camia.

    Değişken: Değişebilen, yani en az iki değer alabilen her şey.

    Burç: Kale duvarlarından daha yüksekte bulunan ve çeşitli şekilleri olan kale çıkıntısı.

    Dekor: Bir yerde süsleme amacıyla yapılan estetik düzen.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü