Eğitim Sitesi

Yegâh Nedir? Yegâh Hakkında Kısaca Bilgi

Yegâh Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Yegâh:

Türk müziğinde kullanılan bileşik (mürekkeb) bir makam ve aynı zamanda "re" perdesinin adı.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Credo(İt.): Dua.

    İnsan Sesleri: Kadın ve Erkek sesi olmak üzere ikiye ayrılır. Kadın sesi; Soprano(İnce kadın ve ince çocuk sesleri), Orta kalınlıktaki kadın ve çocuk sesleri (Mezzo Soprano), Kalın kadın sesleri (Alto ve Kontralto), Erkek sesi ise; İnce erkek sesleri(Tenor), Orta kalınlıktaki erkek sesleri (Bariton), Kalın erkek sesleri(Bas) olmak üzere üçe ayrılır.

    Makam: 1- Geleneksel müzikte bir gamın işleniş tarzı. Makaam (Arap.). 2- Durak ve ikincil durak perdeleri etrafında belirli seyir kurallarına uygun hareket eden sesler bütünü. 3- Kendine has perde ve aralıklardan meydana gelen, belli bir seyiri olan ve çeşitli ses kalıplarının birleşmesiyle oluşan yapıdır. 4- Türk müziğinde durağan hâldeki dizilerin seyir haline dönüştüğünde aldığı isim.

    İşveren Kurum/Kuruluş: Bir işin/projenin gerçekleştirilmesi için gereken bütün olanakları, istihdam ve finansal birikimi sağlayarak, projeyi gerçekleştirecek dansçılar, teknik ve yaratıcı ekip ile iş sözleşmesi yapan ve bu kişileri, ücret karşılığı çalıştıran gerçek ya da tüzel kişi, kurum ya da kuruluşlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü