Eğitim Sitesi

Yasama Yılı Nedir? Yasama Yılı Hakkında Kısaca Bilgi

Yasama Yılı Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Yasama Yılı:

1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren süredir.

 

Hukuk Terimi Olarak Yasama Yılı:

Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir yasama döneminde görev yaptığı süre.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yasama Yılı:

TBMM’nin, 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona eren çalışma süresidir. Ancak, milletvekili genel seçimleri nedeniyle ilk yasama yılının başlangıcı ile son yasama yılının bitişi farklı tarihlere denk gelebilir. Bu durumda bir yasama döneminin ilk yasama yılı, TBMM’nin, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilânını takip eden beşinci gün toplanmasından başlayarak 30 Eylül’e kadar; son yasama yılı ise 1 Ekim’den başlayarak yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Stenograf: TBMM Genel Kurulu'nun açık ve kapalı toplantılarında, komisyonlarda, Başkanlık Divanı toplantılarında, Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yaptığı duruşmalarda hazır bulunarak konuşulanları steno yöntemiyle yazıya geçiren TBMM personelidir.

    Üye Tamsayısı: Anayasa'da belirlenen toplam milletvekili sayısı olup, 550'dir. Çeşitli nedenlerle Meclis üyeliklerinde boşalma olması bu sayıyı değiştirmez.

    Bakan: Hükûmet işlerinden birini yönetmek için, genellikle milletvekilleri arasından, başbakan tarafından seçilerek cumhurbaşkanınca onaylandıktan sonra işbaşına getirilen yetkili, vekil, nazır.

    Hükûmet: Bir ülkenin yönetim kuruluşları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü