Eğitim Sitesi

Yasama Dönemi Nedir? Yasama Dönemi Hakkında Kısaca Bilgi

Yasama Dönemi Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Yasama Dönemi:

İki milletvekili genel seçimi arasındaki 4 yıllık süredir.

 

Hukuk Terimi Olarak Yasama Dönemi:

Meclisin bir yıllık çalışma dönemi

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yasama Dönemi:

İki milletvekili genel seçimi arasındaki süredir. Bu süre, Anayasa gereği 4 yıldır. Seçimlerin yenilenmesi veya savaş sebebiyle geriye bırakılması hâllerinde bu süre değişir.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Kanun (Yasa): TBMM tarafından çıkarılan ve yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanınca yayımlanması gereken hukuki düzenlemelerdir.

    Hükûmet: Bir ülkenin yönetim kuruluşları.

    Esas Komisyon: Nihai kararı veren ve raporu Genel Kurul görüşmelerinde esas alınan komisyondur. Kanun tasarı ve tekliflerinin TBMM Başkanlığı'nca komisyonlara havalesi sırasında hangi komisyonun esas komisyon olacağı belirlenir.

    Kanunlar Dergisi: Bir yasama yılında çıkarılan tüm kanunlar ile o yasama yılında kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan TBMM kararlarını gösteren süreli yayındır. Dergi'de bir kanuna esas işin teklif mi yoksa tasarı mı olduğu, bunların hangi komisyonlarda görüşüldüğü, hangi sıra sayısı ile basıldığı, Genel Kurul'un hangi birleşimlerinde görüşül- düğü, sıra sayısının ve tutanakların ekli olduğu tutanak dergilerinin hangisi olduğu bilgilerine ulaşılır. Kanunlar dergileri TBMM Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü