Eğitim Sitesi

Yargı Nedir? Yargı Hakkında Kısaca Bilgi

Yargı Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yargı:

Yargı: Yasalara göre mahkemece bir olay veya olgunun doğuşuna etken olan sebeplerin de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi sonucu verilen karar.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yargı:

Bir şeyin ya da iki şey arasındaki bağıntının gerçekliğini onaylayan ya da reddeden düşünce (Dilde anlatımı önermedir.).

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Kavram: Basit bir fikri veya gerçeği veya bir grup şeyi soyutlayarak ifade eden terim. - Sarı, mavi, mor bunların hepsini "renk " olarak ifade ederiz. Renk kavramdır. - Bir sınıfta Öğrenciler Ali, Ayşe vs. Hepsini birden "öğrenci" olarak ifade ederiz. Öğrenci kavramdır. - Yürümek ,koşmak,oturmak kelimelerinin kavramı ise "hareket"tir.

    Uç Beyliği: Uçların, sivil ve askerî yönetiminden sorumlu olan görevli.

    Nüfus Sayımı: Sınırları belli bir alanda belli bir zamandan yaşayan insan sayısını tespit etmek amacıyla yapılan işlem. Nüfusun, toplumsal ve ekonomik planlama amacıyla yaşa, cinsiyete, oturma yerine, öğrenim ve meslek durumuna göre özelliklerinin saptanarak sayılmasıdır. Nüfus sayımlarındaki amaçlar şunlardır: Erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.

    Enderun: Büyük sarayların harem ve hazine dairelerinin bulunduğu iç kısmı. Osmanlı Devleti'nde kapıkulu denen kişilerden devlet adamı yetiştiren orta ve yüksek eğitim kurumu. "Enderundan mezun olan devlet adamları başvezirlik makamına kadar yükselebilirdi."

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü