Eğitim Sitesi

Yabgu Nedir? Yabgu Hakkında Kısaca Bilgi

Yabgu Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yabgu:

1- Eski Türklerde kağandan sonra gelen üst düzeydeki yönetici. Türklerde ikinci derecedeki hükümdarların unvanı. Kağanın kardeşi.

2- Bir unvan. Eskiden, Türk Devleti'nin doğu kısmının başkanı. Doğu Türk İli Hakanı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Preveze Deniz Savaşı: Avrupalılar Osmanlı'nın Akdeniz'deki üstünlüğüne son vermek amacıyla Papa'nın önderliğinde Haçlı donanması hazırladılar. Haçlı donanması Andre Dorya komutasında, Osmanlı donanması ise Barboros Hayrettin Paşa komutasındaydı. 27 Eylül 1538 tarihinde meydana gelen Preveze Deniz Savaşı'nda Barbaros Haçlı donanmasını bozguna uğrattı. Bu savaşla Akdeniz egemenliği tamamıyla Osmanlıların eline geçti.

    Alplik: Alplik; yiğitlik, kahramanlık, yüreklilik, savaşçılık gibi anlamlara gelir. Alp, eski Türklerde askerlere de denirdi. Aynı zamanda hükümdar ve komutanların isimlerinde de alp bulunabilirdi. Bu gücü ve yiğitliği simgelerdi. Örneğin, Büyük Selçuklu Hükümdarı'na Alp Arslan, Gazneliler Devleti'nin kurucusuna Alp Tegin denmiştir.

    Hiyeroglif: Mısırlıların kullandığı resim yazısı da denilen şekil ve resimlerden oluşan yazıya verilen addır. Kullanılan papirüs kağıdı ile kültür aktarımı da kolaylaşmıştır.

    Arkeoloji (Kazı Bilim): Tarih öncesinden ve İlkçağ'dan kalma eserleri bulup ortaya çıkaran onları, sanatsal ve tarihsel olarak inceleyen, tasnifleyen tarihe yardımcı bilimlerden biridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü