Eğitim Sitesi

Wide Angle (Geniş Açı) Nedir? Wide Angle (Geniş Açı) Hakkında Kısaca Bilgi

Wide Angle (Geniş Açı) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Wide Angle (Geniş Açı):

Objektif teknolojisine ilişkin bir kavramdır. Optik zoom objektifteki en geniş açı değerini ya da bir geniş açı objektifi ifade eder. Görüş açısı standartlardan daha fazla olan mercekleri ifade eder. Bu tür merceklerle (lenslerler / objektiflerle) daha geniş bir görüntü alanı fotoğraflanabilir. Bu tip merceklerin optik zoom kapasitesi her zaman yüksek olmayabilir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Netleme (Fokus): Bir optik sistemin muhtelif parçaları arasındaki uzaklığın maksimum netliğe ulaşmak amacıyla ayarlanmasıdır.

    Film İtme (Filmi Fazla Yıkama): Bir siyah beyaz negatif veya renkli diyapozitif filmin çekim sırasında istemli olarak az pozlandırılmasının banyo süresi uzatılarak dengelenmesidir. Bu teknik genellikle mevcut filmin hızının yeterli gelmediği durumlarda kullanılır, ancak bunun için özel üretilmiş filmler de vardır. Filmi çok pozlayarak banyo süresinin kısaltılması da mümkündür.

    Konverter: Objektifle fotoğraf makinesi arasına takılan ve objektifin odak uzunluğunun artırılması amacıyla kullanılan araç. Bu araçlar odak uzunluğunu üzerlerinde yazılı değerlere göre iki ya da üç misli gibi değerlere yükseltirler. Bu arada görüntü kalitesinde kayba da neden olurlar.

    Uzatma Tüpleri: Küçük boy fotoğraf makinelerinde makro çekimlerin yapılabilmesi için kullanılan içi boş (merceksiz), objektifle mercek arasına takılan metal bileziklerdir. Makro fotoğrafçılık için gereken adımlardan bir tanesi, objektifi daha yakın netleme işlemi için, odak alanından çıkarmaktır. Uzatma halkaları bu amaçla kullanılır. Bu halkalar körüğe benzerler, fakat onlar gibi esnek değildir, mesafe de genellikle ayarlanamaz. (extention tubes)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü