Eğitim Sitesi

Virüs Nedir? Virüs Hakkında Kısaca Bilgi

Virüs Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Virüs:

1-Sadece içine girdiği bir başka hücre içinde yeniden üreyebilen ve hücresel yapısı olmayan canlı. Virüsler bir protein kılıfı içindeki nükleik asitlerden ibarettir. Bazılarınınsa basit bir zarı vardır. Virüsler çoğalmak için, içine girdikleri hücrenin sentezleme yeteneğinden yararlanır.

2-Nükleik asitten oluşan bir merkeze ve bunu etrafında bir protein kılıfına sahip küçük enfeksiyon etkenli nesne. Konukçu bir hücre içinde çoğalabilir ve mutasyona uğrayabilir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Virüs:

1- Hastalık yapıcı, bakterilerden daha küçük, yaşamak için bir başka hücrenin içine girmek zorunda olan ve ancak elektron mikroskobunda görülebilen parazit.

2- Çoğalmak için bir başka hücreye girmeye gereksinim duyan, birçok hastalığa yol açan, ancak elektron mikroskobunda belirlenebilecek kadar küçük yapılı zorunlu hücre içi parazit.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Virüs:

Virüs, bilgisayar sahibinin bilgisi olmadan gizli işler yapan yazılımlardır. Bazı zamanlar virüslerin yaptıkları masum şeyler olmakta, fakat çoğunlukla gizli dosyalarınızı dağıtmak gibi kötü şeyler yapmaktadır. Virüsleri diğer zararlı yazılımlardan ayıran özellik saldırganın bir kez internet ortamına bıraktığı andan itibaren dosyalara bulaşarak kendi kendine yayılmasıdır.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Virüs:

Biyolojik virüsler model alınarak yapılmış bilgisayar programı. Başka bilgisayar programlarına bulaşarak çoğalır, zararsız olabileceği gibi programlara zarar da verebilir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Miyopluk: Göz yuvarlağının görme ekseni boyunca uzaması sonucu oluşur. Görüntü ağ tabakanın önünde oluşur. Bu durumda yakındaki cisimler net görünür ama uzaktakiler net görünmezler. Bu şekildeki göz uzağı net göremez. Kalın kenarlı mercek ile düzeltilir.

    Gal: Bitkilerde, böcek ya da mantar gibi organizmaların neden olduğu anormal gelişen yapılar.

    Hücre İçi Sindirim: 1. Genellikle fagositoz veya pinositoz ile hücre içine alınan besinlerin sitoplâzmada lizozom organeli yardımıyla yapı taşlarına ayrılması ya da her hücrede sentezlenen polimer maddelerin ihtiyaç halinde tekrar yapı taşlama ayrılması. 2. Büyük moleküllü besinlerin, hücre içerisine alınarak, hücre içinde yapı taşlarına ayrılması.

    Metanefridyum: Sölom boşluğuna açılan boşaltım tüpçükleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü