Eğitim Sitesi

Vinç Nedir? Vinç Hakkında Kısaca Bilgi

Vinç Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Vinç:

Gemiye yük alıp vermede kullanılan, ambar ağızlarına yakın olarak konmuş hidrolik - elektirk veya istimle açılan makineler.

Yelken teknelerinde, özellikle ıskota ve diğer halat germek için kullanılan mekanik düzenekli, el, elektrik veya hidrolik güçle çalışan düzenek. 

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Vinç:

Ağır cisimleri veya eşyayı kaldırmak, indirmek veya aktarmak gibi hizmetlerde kullanılan sabit veya hareketli kaldırıcı alet.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Vinç:

Ağır yük kaldırmaya ve bir yere taşımaya yarayan araç.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Enlem Farkı: Birbirinden farklı durumda bulunan iki noktadan geçen enlemler arasındaki meridyen yayının açısal uzunluğu. 

    El İskandili: 1- Derinlik ölçmede kullanılan bir ağırlık ve ince halattan meydana gelen basit bir alet. 2- Elektrikli iskandil olmayan teknelerde,derinlik ölçmek için çımasına 5 kg lık bir kurşun asılmış ve üzerine kulaç taksimatı yapılmış olan savlo.

    Hakiki Mevki: Bir geminin, dünya üzerinde enlem, boylam olarak mevkileri belli maddelerden alınan kerterizlerle, tespit etmiş olduğu mevkidir. Bu mevki geminin hakiki coğrafi mevkii olur. 

    Cunda Kilidi: Cunda serenlerini, ana ve gabya serenleri üzerinde tutmak ve icabında serenlerin dışarıya sürülmelerini kolaylaştırmak için ana ve gabya serenleri üzerinde bulunan demir çemberlerden cundaya yakın olanı. Bu kilitlerden kaplama başına yakın olanına topuk kilidi denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü