Eğitim Sitesi

Vals Nedir? Vals Hakkında Kısaca Bilgi

Vals Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Vals:

Eski bir Avusturya dansından kaynaklanan, aslında ağır tempolu bir dans ve dansın müziğine verilen ad. 18. yüzyılda 'menuet'nin yerini almış, 19. yüzyılda hızlanarak Viyana Valsi olarak dünyayı kuşatmış, ilk vuruşu güçlü olan 3 zamanlı bir dans. Waltz (İng.).

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Koloratur: Sesin renklerle süslenmesi. Parlak geçişler ve çeviklikle sesin (aryanın) albenisini artırma. Koloratur soprano: Akrobatik soprano. Coloratura (İt.).

    Nakkare: 13. yüzyıldan sonra küçük davullara verilen ad. Naqqura (Arap.).

    Bölüm: 1- Müzikte birbirini tamamlayan en az iki müzik cümlesinden meydana gelen bütün. 2- Bir senfoninin, konçertonun, sonatın ya da oda müziğinin birbirinden farklılık gösteren her bir bölümü. Bölümler genellikle bir duraksamayla birbirinden ayrılır.

    İki Zamanlı Ölçüler: Biri güçlü, öteki zayıf, iki vuruştan oluşur. En çok kullanılan iki zamanlı ölçü "iki dörtlük" tür. Vuruş sayısı üstte, süre birimi olan "dörtlük" ise alta yazılarak gösterilir. Burada karıştırılmaması gereken şudur. Bu bize, her ölçünün içinde "iki tane dörtlük değerinde" nota olacağını belirtir. "İki tane dörtlük nota" kullanılması şart değildir. Toplamı iki vuruş olacak şekilde notalar gruplanır ve yazılır. İki zamanlı ölçülerde en çok kullanılan iki dörtlük olmasına rağmen, "iki ikilik" ya da "iki sekizlik" de sık sık görülür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü