Eğitim Sitesi

Ulusçuluk Nedir? Ulusçuluk Hakkında Kısaca Bilgi

Ulusçuluk Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ulusçuluk:

Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir. Ulusunu sevmek, onun geçmişine bağlılık, geleceği ve yükselmesi yolunda çalışmak temeline dayanan ve bir ulusun ancak kendine ve kendi değerlerine dayanarak yaşayabileceğine inanan görüş.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Cumhuriyet: Egemenliğin halka ait olduğu yönetim biçimidir. Tarihte ilk kez Roma Devleti'nde görülmüştür.Ancak Roma Devleti'nin yönetimi Köleci Cumhuriyet biçimindedir. Ortaçağ'da ve Yeniçağ'da Venedik ve Ceneviz gibi tüccar İtalyan devletlerinde de uygulanmıştır. Çağdaş anlamda ulusal egemenliğin ve demokrasinin tam olarak uygulandığı ilk laik cumhuriyet yönetimi ABD'de kurulmuştur.

    Destan: Bir kahramanlığı, bir zaferi manzum şekilde anlatan eser, kahramanlık hikâyesi.

    Bacıyân-ı Rum: Bacıyan-ı Rum (Anadolu Kadınlar Birliği), 13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş, göçmen Türkmen kadınlardan oluşan bir topluluktur. "Bacı" kelimesi, abla, kız kardeş anlamına gelmektedir.

    Oligarşi Devlet: Aristokratik. Seçkinlerin kararlarına dayalı devlet yönetimidir. Yani bir gurubun yönetimde egemen olduğu yönetim biçimidir. Oligarşi devletlerde yönetme gücü çok küçük bir grubunun ya da sınıfın elindedir. Egemenliğin sahibi olan bu grup kendini halka karşı sorumlu saymaz ve devleti istediği gibi yönetir. Yasa yapma ve yargılama görevleri de yine bu grup tarafından yerine getirilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü