Eğitim Sitesi

Ulusal İrade Nedir? Ulusal İrade Hakkında Kısaca Bilgi

Ulusal İrade Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ulusal İrade:

Bir ulusun bir işin nasıl yapıldığı gerektiği yolunda açığa vurduğu karar. Ulusal irade ancak egemenliğin ulusun tümüne ait olduğu devlet sisteminde belirlenebilir.Ulusal iradenin somutlandığı yer parlamentodur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tanzimat Fermanı: Mustafa Reşit Paşa tarafından, 1839'da Topkapı Sarayı'nın Gülhane Köşkü önünde okunan ve Osmanlı siyasal, toplumsal ve ekonomik düzeninde toplu yenileştirmeler yapılacağını duyuran hatt-ı hümayun. Türkiye'de hukuk devleti düzenine geçiş sürecinin ilk önemli belgesi sayılır. Bu belge ile Osmanlı tarihinde ilk kez bir padişah, her şeyin üzerinde yasa gücü olduğunu kabul etmiştir.

    Akıncı: Keşif, haber alma, sabotaj, baskın gibi amaçlarla yabancı ülkelere akın yapan özel eğitim görmüş askerler. Bugünkü komandonun karşılığı.

    İşçi Sınıfı (Proleterya): Fabrika, atölye, maden ocağı, tarım işletmesi vb. gibi bir işyerinde , belli bir ücret karşılığında bedenini, kafa gücünü ya da bunlarla birlikte el becerisini kullanarak üretim yapan kimselerden oluşan sınıf. Kapitalist üretim biçiminin iki büyük sınıfından biridir.

    Kültür (Ekin): İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için doğayı değiştirmek zorundadırlar. İşte insanın doğayı değiştirirken aldığı her türlü durum, ürettiği her türlü mal, edindiği her türlü duygu, düşünce, bilgi, deneyim ve inanç kültürdür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü