Eğitim Sitesi

Ukubat Nedir? Ukubat Hakkında Kısaca Bilgi

Ukubat Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ukubat:

Fıkıh ilminin dört büyük kısımlarından biri olan cezalarla ilgili bölüm.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Ukûbat:

Cezalar demektir. İslâm kültüründe suç kabul edilen filleri işleyenlere dünyada ve ahirette verilecek karşılığın bütününü ifade eder.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Humus Yılı: İnsanın her yıl kazandığı malları hesaplayıp, humusunu çıkarması için belirlediği gün. Bir insan bulûğ çağına erdikten sonra namaz kılmalı, ilk ramazan ayını oruç tutmalı, zekâtı farz olan mallara sahip ise zekâtlarını ödemeli ve kazanç yoluyla eline geçen gelirin bir yıl sonra ihtiyaçlarından arta kalan miktarının beşte birini humus olarak vermelidir. Dolayısıyla humus yılının başlangıcında, insanın eline geçen ilk gelirin tarihi ölçü alınır. Bu nedenle çiftçinin humus yılı, ele geçirdiği ilk üründen; memur birinin yılı, ilk aldığı maaştan; işçinin humus yılı, ilk kazandığı paradan; esnaf birinin yılı, ilk yaptığı muameleden vb. başlar.

    Levhi Mahfuz: Korunmuş levha; Allahü Telalanın takdir ettiği her şeyin yazılı bulunduğu, nasıl olduğu bizce bilinmeyen ve her türlü tesirden korunmuş levha, her şeyin hayatının Allah katında yazılması.

    Er-Rezzâk: "Bütün mahlükatın rızkını veren ve ihtiyacını karşılayan." anlamında Allah’ın 99 isminden (Esmaül Hüsna) biri. “Er-Rezzak” Allah’ın özel isimlerindendir.

    Şeytan Taşlama: Haccın vaciplerinden, sembolik olan büyük, orta ve küçük şeytana toplam 70 taş atmak. Haccedenlerin bayram günlerinde Mina'da birinci gün, yalnız Akabe cemresine, diğer günlerde sırasıyla Küçük, Orta ve Akabe cemresine önceden hazırlanmış olan özel taşları atmalarıdır. Taşlama, şeytana karşı girişilen savaşı sembolize eder. Kişi, attığı her bir taşı, nefisine, şehvetine ve şeytana karşı fırlatır. Kendisini çeşitli hatalara, günahlara sürükleyen bu farklı cepheleri yok etmeye çalışır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü