Eğitim Sitesi

Turnacı Nedir? Turnacı Hakkında Kısaca Bilgi

Turnacı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Turnacı:

1- Yeniçeri Ocağında padişahla ava giden, av köpeklerine ve tazılara bakan, turna taşıyan bir sınıf asker.

2- Yeniçeri Ocağı'nı meydana getiren 196 ortadan 68. ortanın adı.

3- Devşirme göreviyle Rumeli ve Anadolu'ya gönderilen subaylara da turnacı denirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kütük Defteri: Osmanlı Devleti'nde önceden yeniçerilerin sonradan tüm askerlerin adları, baba adları sülale adları, doğum yerleri ve tarihleriyle, fiziksel özellikleri, görev alışlarını ve görev sırasındaki davranışlarını belirlemek amacıyla tutulan defterdir.

    Mevali Politikası: Arap milliyetçiliği politikası. Emeviler'in kendi soyundan gelen Araplara değer vermesidir. Arap ve Müslüman olup Emevi soyundan olmayan Abbasiler bu ayrıştırıcı politikaya karşı Türk ve Farisilerle işbirliği yapıp Emeviler'in yıkılmasını sağlamıştır. Bu politika İslamiyet'in yayılmasını olumsuz etkilemiştir.

    Abdal: 1- Toplumdan uzak, son derece gösterişsiz bir yaşam sürdüren, yoksul ve düşkünleri koruyan, geleceği bilen ve felaketleri önleyebilen kişiler olduğuna inanılır. 2 - Tasavvufta, çeşitli tarikatlarda derviş ermiş erişmiş 3- Anadolu'da yaşayan göçebe bir Alevi Türkmen topluluğunun adıdır. 4- Afganistan topraklarındaki bir Türk boyunun adı.

    İttifak (Bağlaşma) Devletleri: 1883 Yılında Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya tarafından oluşturulan, tarihin ilk emperyalist devletler bloğudur. Diğer emperyalist devletlerin ellerindeki sömürgelere göz diken bu devletler I. Dünya Savaşını başlatmışlardır. Savaş başladığında İtalya Anlaşma Devletleri safına geçerken, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan bu blok içinde yer almıştır. I. Dünya Savaş'ndan yenik çıkmışlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü