Eğitim Sitesi

Tür Nedir? Tür Hakkında Kısaca Bilgi

Tür Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Tür:

1. Ortak atadan gelen, yapı ve görev bakımından benzer özelliklere sahip, çiftleştiklerinde verimli (kısır olmayan) yavrular oluşturan bireyler topluluğu.

2. Doğada yalnızca kendi arlarında üreyerek verimli döller oluşturabilen, ortak bir atadan gelen, benzer bireylerin meydana getirdiği topluluktur.

3. Taksonomik sınıflandırmanın temel birimi; evrimsel olarak birbiriyle yakından akraba ve benzer olan organizmaların oluşturdukları aynı soydan gelen populasyon grubundan oluşmuştur.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Tür:

Birbirleriyle eşleştiklerinde kendilerine benzer ve üreme yeteneği olan canlılar oluşturan canlı grubu.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tür:

Cinsin altında sıralanan şeylerdir. Gerçeklikleri farklı olan şeylere "bunlar nedir?", diye sorulduğunda alınan yanıt türü gösterir. Cinsle karşılaştırıldığında içlemi çok olan şeyler türdür.

 

Edebiyat Terimi Olarak Tür:

Edebiyatta ortaya konan eserlerin konu ve hedef kitlesi açısından sınıflandırılmasıdır.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Tür:

Canlıların sınıflandırılmasında en küçük birim türüdür. Birbirleriyle çiftleşebilen kısır olmayan, döller oluşturabilen, ortak bir kökene sahip, yapı ve görev bakımından benzer organizmalardır.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Tür:

Çeşit, cins.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Tür:

Aynı özellikleri taşıyan öbeklerin, varlıkların ya da yazıların her biri, çeşit, cins.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Tür:

Ortak özellikleri olan, kendi aralarında döllenerek üreyebilen canlılar grubu.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Tür:

Canlılar sistematiğinde cinslerin taksonomik alt birimleridir. Türleri oluşturan bireyler birbirleri arasında melezlenip fertil döl verebilirler. Aynı türden olan bireyler arasında morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri yönünden önemli farklılıklar yoktur. Örneğin, aynı türdeki bitkilerin yaprak, çiçek, meyve ve tohum yapıları büyük farklılık göstermezler.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Tür:

Çevre koşulları ne olursa olsun değişmeden kalan belirli görüntüler yönünden birbirine benzeyen ve bu özellikleri döle geçiren, çiftleştiklerinde döl verim yeteneğine sahip (fertil, doğrugan) döller veren bireylerin oluşturduğu gruplara tür denmektedir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Hava Kirliliği: İnsan sağlığına zarar verebilecek maddelerin atmosferde birikmesine hava kirliliği denir. Atmosferde bulunan zararlı maddeler katı tanecikler şeklinde askıda, atmosfer nemi içinde çözünmüş ya da gaz hâlinde olabilir.

    Gametofit: 1-Bir bitkinin hayat devresinde haploit ya da eşeyli (gamet üreten) evre. 2-Gametleri meydana getiren fertler ya da döller. 3- Bitkilerde ve döl almaşının görüldüğü fotosentez yapan protistlerde, gametleri üreten çok hücreli haploit evre.

    Ototrofluk: Kendi beslerlik, inorganik hammaddeden organik besinsel madde üretme.

    Homolyotermik: Vücut sıcaklığı sabit olan hayvanlardır. Çevre sıcaklığındaki değişmelere karşın vücut sıcaklığı değişmeyen kuş ve memeli gibi hayvanlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü