Eğitim Sitesi

Tümen Nedir? Tümen Hakkında Kısaca Bilgi

Tümen Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tümen:

Göktürkler'de On bin. Bugün, alayla kolordu arasında yer alan birlik.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tümen:

Tugayla kolordu arasında yer alan birlik, fırka.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Şadırvan: Çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.

    Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu): Kuvay-i Milliye Birliklerine ve TBMM ordularına karşı Anlaşma Devletlerinin desteği ve Osmanlı padişahının emriyle düzenlenen ordudur. Mayıs 1920'de Geyve Boğazı'nı tutan yurtsever güçlere karşı saldırıya geçmişlerdir. Başarısız olan bu saldırıdan sonra dağılmıştır.

    Defterdar: Osmanlı Devleti'nde mali işlerden sorumlu olan Divan-ı Hümayun üyesi görevlidir. Kanunname-i Al-i Osman'a göre, padişah mülkünün vekilidir. Mali işlerin yanı sıra devletin ana arazisinin kayıtlarıyla, hazine defterlerinin korunmasından da sorumluydular. Önceleri bir defterdar varken, sonradan Rumeli defterdarı (Başdeftardar) , Anadolu defterdarı, Arap ve Acem defterdarı, İstanbul defterdarı Kıyı Bölgeleri defterdarı gibi yeni defterdarlıklar oluşturulmuştur.

    Çarmıh: Birbiri üzerine çapraz konmuş iki tahtadan oluşan suçlunun öldürülmek üzere çivilendiği haç biçimindeki darağacı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü