Eğitim Sitesi

Ters Kare Kuralı Nedir? Ters Kare Kuralı Hakkında Kısaca Bilgi

Ters Kare Kuralı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Ters Kare Kuralı:

Obje ile ışık kaynağının (örneğin flaş) arasındaki mesafenin iki katına çıkarılması halinde, objeye ulaşan flaş ışığı miktarı ilk durumun yalnızca dörtte biri olacaktır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    TTL (Objektiften Işık Ölçümü): Through the Lens'in baş harflerinden oluşan bu kısaltma, genellikle objektifin içerisinden geçerek filmi pozlayan ışığın efektif miktarını ölçen, fotoğraf makinesinin pozometresini ifade etmektedir. Bu sistem, özellikle filtre, konvertör veya uzatma tüpü gibi ışık iletimini azaltan aksesuarların kullanılması halinde çok faydalıdır. Kısaca kendi bünyesinde ışık ölçümü yapan fotoğraf makinesi özelliği.

    Flaş Gücünü Dengeleme: Bazı yüksek teknoloji ürünü refleks fotoğraf makinelerinde ve/veya ışıklarda bulunan ve flaş ışığının otomatik olarak gücünü değiştirmeye yarayan ayardır. Temelde dolgu ışığının yoğunluğunu azaltmakta kullanılır.

    Tele Metreli Makineler: Görüntünün film düzlemi üzerine aktarıldığı objektiften ayrı olarak, gözün görüntüyü yakalaması için farklı bir basit merceğin kullanıldığı makinelerdir. Tek mercekli refleks makinelere göre, film düzlemi üzerindeki görüntü ile gözün gördüğü görüntü arasında farklılık (paralaks hatası) olması nedeniyle dezavantajlıdırlar.

    Gren: 1- Görüntüler, film üzerine ışığa duyarlı gümüş parçacıkları veya renk molekülleri tarafından kaydedilirler ve bunların dokusu (gren) büyütüldüklerinde (çok büyük baskılarda veya diapozitiflere lupla bakıldığında) görülebilir hale gelir. Yavaş filmler genellikle, hızlı filmlere oranla daha küçük grenlere sahiptirler. 2- Film ya da baskılar üzerinde görüntüyü oluşturan noktalardır. Yavaş filmler (düşük ASA değerli filmler, örneğin 25 ASA, 50 ASA) küçük grenlidirler ve oluşturdukları görüntü keskindir, bunun tersi olarak hızlı filmler (Yüksek ASA) değerli filmler, örneğin 400 ASA, 800 ASA) büyük grenlidirler ve oluşturdukları görüntü keskin değildir, grenler görüntü üzerinde seçilebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü