Eğitim Sitesi

Tellallık Harcı Nedir? Tellallık Harcı Hakkında Kısaca Bilgi

Tellallık Harcı Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tellallık Harcı:

Belediye Gelirleri Kanunu'na göre, Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyelere ait hal, balıkhane, mezat yerleri ve ilgilinin isteğine bağlı olarak belediye münadisi veya tellalı bulundurulan sair yerlerde, gerçek veya tüzelkişiler tarafından her ne surette olursa olsun, her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsullerin satışından alınan pay.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Vakıflar Meclisi: Vakıflar Kurumunun en üst karar organı.

    Hizmet Yerinden Yönetim: Belli bir coğrafi alana bağlı olmaksızın hizmetlerin uzandığı bir çok mahalli kuruluşları içine alan belirli bazı kamu hizmetlerinin merkezin dışında özerk örgütlere bırakılmasıdır. Bu sistemde, bazı kamusal fonksiyonlar özerk bir statüye kavuşturulmakta ve bunları yürütecek örgütler oluşturulmakta, böylece merkezi idarenin hizmet yükü, daha teknik ve uzmanlaşmış birimlere transfer edilmiş olmaktadır. Hizmet yerinden yönetim sistemi, uzmanlık isteyen işlerde etkinliğin, verimliliğin ve uzmanlaşmanın sağlanabilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Örneğin; Üniversiteler, Ticaret Odası ve benzeri kuruluşlar.

    Vilayet Hususi İdareleri: İl Özel İdareleri.

    Küçük Sanayi Bölgesi: Marangoz, demirci, nalbant, oto tamircisi ve benzeri gürültü, toz, duman, pis koku gibi çevre havasının kirlenmesine sebebiyet ve sağlığa zarar veren veya küçük sanat sahiplerinin kendi aralarında gruplar halinde ve toplu olarak sanatlarını icra etmeleri için ayrılan sahalar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü