Eğitim Sitesi

Tekfur Nedir? Tekfur Hakkında Kısaca Bilgi

Tekfur Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tekfur:

Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine verilen genel ad.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tekfur:

1. Bizans Devleti'nde illeri yöneten vali.
"Kayı Beyi Osman Bey Bizanslı tekfurları yenerek Osmanlı Devleti'nin kurucusu olmuştur."

2. Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hıristiyan beylerine verilen ad.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Tekfur:

Bizans döneminde vali düzeyinde olan yönetici.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vezir: Osmanlı imparatorluğu'nda devletin bakanlık, valilik gibi yüksek görevlerinde bulunan ve paşa sanını taşıyan kimselere verilen ad. Sadrazamlıktan sonra gelen en yüksek rütbe. (Vezirler arasında da rütbe farkı vardı).

    Dünyanın Yedi Harikası: Güzelliği ve görkemiyle insanlarda hayranlık uyandıran İlkçağ yapıtlarıdır. 1. Rodos Heykeli, 2. Babil'in Asma Bahçeleri, 3. Zeus Heykeli, 4. Mısır Piramitleri, 5. Kral Mozolos'un Mezarı, 6. Artemis(Diana) Tapınağı, 7. İskenderiye Feneri.

    Anaerkil: Soyda anayı temel alan ve ailede çocukları anaya maleden Klan (gen) ve Aşiret (kabile) gibi ilkel, sınıfsız topluluklarda görülen toplumsal bir yapıdır. Bu yapı daha çok insanların toplu olarak yaşadıkları ve doğan çocukların babalarını tanımadıkları komünal (ortakçı) topluluklarda görülür.

    Halel: Bozma, bozukluk.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü