Eğitim Sitesi

Teğetsel Hız Nedir? Teğetsel Hız Hakkında Kısaca Bilgi

Teğetsel Hız Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Teğetsel Hız:

Bir yıldızın uzay hızının, bakış doğrultusuna dik yöndeki bileşeni.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Güneş Yılı: Dünya'nın Güneş etrafında tam bir dolanımı için geçen süreye "güneş yılı" denir. Tüm takvimlerin zaman biriminde bir güneş yılı ortalama 365 gün 6 saat, bir güneş günü ortalama 86 400 saniye olarak kabul edilmektedir. Bugün kullandığımız miladi takvim güneş yılına dayanır. Ay yılı, güneş yılından yaklaşık 11 gün daha kısadır. Bu nedenle, miladi takvimde, Ay takviminin başlangıcı her yıl 11 gün öne doğru kayar.

    BIOPAN (Uzaya Mikroorganizma Taşıma Projesi): Uzayda biyolojik denemeler projesidir. 1992-1999 yılları arasında BIOPAN Dünya yörüngesinde Rus uydusu üzerinde dört görev gerçekleştirmiş, on altı deneme yapmıştır. Bu çalışmanın amacı mikroorganizmaların uzayda yaşayabilirliklerini araştırmak, aynı zamanda radyasyon ile vakuma maruz bırakılan ve sadece vakuma maruz bırakılan hücrelerdeki DNA hasarını tespit etmektir.

    Teori (Kuram): Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlış olma olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipoteze, teori (kuram) denir.

    Gök Ada: Milyonlarca yıldızdan yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş, Samanyolu gibi bağımsız uzay adası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü