Eğitim Sitesi

Tasavvuf Nedir? Tasavvuf Hakkında Kısaca Bilgi

Tasavvuf Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tasavvuf:

Tasavvuf, insanın sezgi yoluyla, ibadet yoluyla kendinden geçerek Allah'a erişmesinin ve onla bütünleşmesinin yollarını gösteren bir öğretidir. Tasavvufa göre insan Allah'a akıl yoluyla değil, gönül yoluyla ulaşır. Bu yüzden tasavvuf insanın dinsel anlamda nasıl yaşamasını işaret eden bir yaşam felsefesidir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tasavvuf:

Tasavvuf kişinin nefsini ve Rabbini bilmesiyle, nefisteki kötü düşünce ve fikirleri mücadele ile yenip, güzel ahlaka kavuşturan bir terbiye sistemidir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tasavvuf:

Allah'ı ve evrenin oluşumunu varlık birliği anlayışı ile açıklayan dini ve felsefi akım.

 

Edebiyat Terimi Olarak Tasavvuf:

1. İslam dininde varlık birliğini temel alan, Panteizmi ana düşünce olarak benimseyen, kalbi dünya işlerinden arındırarak Allah sevgisine adayan düşünüş biçimi.

2. Tanrı’nın niteliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği anlayışıyla açıklayan dinî ve felsefi akım.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Tasavvuf:

Tasavvuf insanın yüce yaratıcısına karşı ne kadar aciz olduğunun farkına varması ve ahlakını iki cihan serveri Peygamber (sav)in ahlakıyla ahlaklanmasıdır. Aslında tasavvuf kul olduğunun bilincinde olmak, her an Allahu Teâlâ ile beraber olduğunu bilmektir. Cenabı Hakk'ın kâinattaki tecellisini görüp onu tesbih ve sena etmekten ibarettir. Müslüman olmanın bilinç halidir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tasavvuf:

İslam’ın ruhi ve manevi yönünü öne çıkaran, insana Allah'ı görüyormuşçasına bir ibadet ve davranış bilinci kazandırmayı hedefleyen düşünce biçimi, hayat tarzı.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tasavvuf:

Tanrı'nın niteliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği anlayışıyla açıklayan dinî ve felsefi akım.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Ödev: 1. İnsanların gerçekleştirmekten sorumlu olduklarını hissettikleri veya hissetmeleri gereken davranıştır. 2. Ahlaki ve kanuni yönden yapmakla yükümlü olunan şey. 3. Bütün insanlar için geçerli olan ama kimsenin arzu ve isteklerine bağlı olmayan evrensel ahlak ilkesidir.

    Tanıma: Bir uyarıcının, önceden görülüp görülmediğine karar verilmesidir.

    Teleoloji: Ereksel görüş. Evreni amaçlarla araçlar arasında bir ilişkiler sistemi olarak gören felsefe öğretisi. Yalnızca insan davranışlarının değil, tarih ve doğa olaylarının da amaçlarla belirlenmiş olduğunu kabul eden görüş.

    Öz: Varlığın aslını kuran şey; temel özellik. Bir şeyin ne olduğu, nasıl olduğu olgusu; bir şeyi o şey yapan, öyle oluşunu sağlayan şey; bir varlığın yapısını kuran şey.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü