Eğitim Sitesi

Tanzimat Nedir? Tanzimat Hakkında Kısaca Bilgi

Tanzimat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tanzimat:

Yönetimsel işlerin düzeltilmesi amacıyla alınan önlemlerin ve yapılan uygulamaların tümü.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tanzimat:

Sultan Abdülmecit zamanında 1839'da "Gülhane Hattı Hümayunu" adıyla da anılan bir fermanla ilan edilen, yönetimi iyileştirme tasarısı ve bu iyileştirmenin yapıldığı dönem.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tanzimat:

Sultan Abdülmecit zamanında, 1839'da Gülhane Hattıhümayunu adıyla anılan bir fermanla ilan edilen, yönetimi iyileştirme tasarısı ve bu iyileştirmenin yapıldığı dönem.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ören: Yapı ya da kent kalıntısı.

    Hac: Müslümanlığın beş şartından biri olan, Müslümanlarca zilhicce ayında Mekkede yapılan Kabe'yi ziyaret ve tavaf törenidir. Genelde tek tanrılı dinlerde, kutsal olarak kabul edilen yerler belli zamanlarda bu dinlere inananlar tarafından benzer şekillerde ziyaret edilir.

    Kavimler Göçü: Orta Asya'da yaşayan Asya Hunları'nın bir bölümü Çinliler'in Doğu Hunları'nın ve öteki kavimerin baskılarıyla Batıya doğru göç etmeye başladılar. Karadeniz'in Kuzeyi'nden dolaşarak Macaristan'a geldiler. Burada yaşayan Ostrogotları kovdular. Ostrogotlarda daha batıya giderek Vizigotlar'ı kovunca kavimlar göçü tüm Avrupa'ya yayılacak şekilde yönlenmiş oldu. Avrupa'da yüz yıldan uzun süren bu karmaşa ve alt üst oluş dönemi başladı. Kavimler Göçü'nün sonucunda: 1. Kölelik düzeni yıkıldı, feodal düzen kuruldu. 2. Kavimlerin birbirleriyle kaynaşması sonucu yeni topluluklar oluştu. Modern Avrupa'nın temelleri atıldı. 3. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun topraklarında yeni devletler kuruldu. 4. Kutsal Roma İmparatorluğu önce ikiye ayrıldı (395), bir süre sonra da Batı Roma İmparator-luğu yıkıldı (476). 5. İlkçağ sona erdi, Yeniçağ başladı. 6. Kilisenin, Hristiyan Avrupa'da egemenlik kurabilmesi için elverişli koşullar oluştu. 7. Avrupa Hun ve Avar devletleri kuruldu.

    Kakma: Taş, metal, ağaç veya kaplama yüzeylerine yapılan oymalara, ince levha biçiminde renkli ve daha değerli gereçleri gömerek yapılan süsleme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü