Eğitim Sitesi

Tanzimat Fermanı Nedir? Tanzimat Fermanı Hakkında Kısaca Bilgi

Tanzimat Fermanı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tanzimat Fermanı:

Mustafa Reşit Paşa tarafından, 1839'da Topkapı Sarayı'nın Gülhane Köşkü önünde okunan ve Osmanlı siyasal, toplumsal ve ekonomik düzeninde toplu yenileştirmeler yapılacağını duyuran hatt-ı hümayun. Türkiye'de hukuk devleti düzenine geçiş sürecinin ilk önemli belgesi sayılır. Bu belge ile Osmanlı tarihinde ilk kez bir padişah, her şeyin üzerinde yasa gücü olduğunu kabul etmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Sokullu Mehmet Paşa Dönemi: Sokullu Mehmet Paşa; Kanuni, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde sadrazamlık yaptı. Bu dönemde 1566'da Sakız Adası Cenevizliler'den alındı. Yemen'in egemenliği sağlandı. 1571 yılında Venediklilerden Kıbrıs Adası alındı. 1571'de İnebahtı Savaşı'nda Haçlı donanmasına yenildi. Tunus Osmanlı topraklarına katıldı. Lehistan 1575'te Osmanlı himayesine girdi. 1577'de Fas Portekizlilerden alındı. Sokullu Mehmet Paşa'nın Projeleri Sokullu sadrazamlığı süresince Doğu Avrupa Türkleri ile Kafkasya bölgesini Osmanlı Devleti'ne bağlamak istedi. Don ve Volga Irmaklarını bir kanalla birleştirerek, Karadeniz'den Hazar'a geçmeyi planladı. 1579 yılında Süveyş Kanalı'nı açmayı düşündü, böylece, Hindistan ve Endonezyadaki Müslümanlara yardım etmeyi planladı. Sokullu 1579 yılında hançerlenerek öldürüldü, projeleri de uygulamaya konulamadan yarım kaldı.

    Modern Devlet: Merkezi otoritenin olduğu ve siyasi gücü iktidarın topladığı devlet anlayışıdır. Birey yada toplum hakkında kapsayıcı nitelikte kurallar koyma yetkisine sahiptir.

    Çorbacı: 1- 31 bölüklü Acemi Ocağı ile Osmanlı ordusunun piyade askerini yetiştiren subaylara verilen bir unvan. 2- Osmanlı Dönemi'nde taşrada ileri gelen Hristiyanlara verilen ad. 3- Osmanlı Ordusu'nda Yeniçeri birliği komutanı.

    Debbabe: Eski çağlarda bugünkü zırhlı araç yerine kullanılan, ağaç ve deriden bir savaş aracı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü