Eğitim Sitesi

Tansiyon Nedir? Tansiyon Hakkında Kısaca Bilgi

Tansiyon Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Tansiyon:

Damarlarda dolaşan kanın, damar yüzeyine yapmış olduğu basınca damar basıncı veya tansiyon denir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Tansiyon:

Kalbin kasılmasıyla atardamarlara dolan kanın damarların iç yüzüne yaptığı basınca tansiyon denir.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Tansiyon:

Atardamarlar içinde dolaşan kanın, damarlara yaptığı baskı, kan basıncı.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Tansiyon:

Tansiyon; kalp ve damar hastalıklarının habercisi olabileceği gibi felç geçirme riski ve böbrek hastalıkları hakkında da sinyal verir. Herhangi bir şikayetiniz olmasa da tansiyonunuzu muhakkak ölçmeniz gerekir. Ayda bir gün ve günde üç kez (sabah uyandığınızda, öğle yemeğinin ardından ve akşam dinlenme saatinizde) tansiyonunuzu ölçerek kaydetmek, kalp hastalığı yaşama riskinizi görmenizi sağlar. Genel olarak büyük tansiyonunuzu bilmenizde fayda var, bu tansiyon kalbin her nabızdaki kan pompalarken karşı olarak çalıştığı basıncı yansıtır. Büyük tansiyonunuzda 130 üstü hipertansiyon olarak kabul edilmeye başlar ve bu rakam 140'ı geçtiğinde artık tansiyonunuz çok yüksek demektir ve bir doktora başvurmanız gerekir.

 

    Benzer Fen Bilimleri Terimleri

    Laktoz: Sütte bulunan ve sütün buharlaşmasıyla kristal halde toplanan bir disakkarit.Süt şekeri.

    Doğal Seleksiyon: Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek yani yaşama ve üreme şanslarını arttırabilmek için bulundukları ortama uyum sağlamak zorundadırlar. Doğadaki yaşama şartlarına uyum gösteren canlıların yaşaması, gösteremeyenleri yok olmasına doğal seleksiyon (doğal seçilim) denir. Doğal seleksiyon görüşü ilk defa Charles Darwin tarafından ortaya atılmıştır. Adaptasyonlarda doğal seleksiyon sonucu ortaya çıkmıştır. Adaptasyon ile doğal seleksiyon arasındaki fark, doğal seleksiyonda canlıda meydana gelen değişmelerin uzun sürede gerçekleşmiş olmasıdır. Doğal Seleksiyona Neden Olan Faktörler: 1. Beslenme ilişkileri. 2. Hastalıklar. 3. Canlılar arası rekabetler. 4. İklim şartları (fırtına, kuraklık, yağışlar). 5. Göçler. 6. Yangınlar.

    Adlandırma: Element ve bileşiklerin kimyasal formül veya sembollerle, bazı sistematik yöntemlere göre adlarının yazılması

    Endüstriyel Otomasyon: Endüstride insan aracılığı olmadan işlerin otomatik olarak yapılması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü