Eğitim Sitesi

Tam Ses-Yarım Ses Nedir? Tam Ses-Yarım Ses Hakkında Kısaca Bilgi

Tam Ses-Yarım Ses Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Tam Ses-Yarım Ses:

İki bitişik notanın veya derecenin gösterdiği aralığa(açıklığa) Tam Ses denir. Bu notaların gösterdiği küçük aralıklara(açıklığa) da Yarım Ses denir

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Ritterdando: Gittikçe ağırlaşarak.

    Çöğür: Divan sazına yakın büyüklükte 9 ile 6 tel takılmakta ve 15 kadar perdesi bulunmaktadır. Alt iki tel La orta tellerin birisi La diğeri Re, Üst Teller Sol sesine akort edilir. Çöğür ile nefes, ayin ve semai gibi havalar çalınır, bugün daha ziyade curası çalınmaktadır. Yeni yetişen gençlerimiz, cura bağlamadan az farklı bu saza çöğür diyerek, aslını curası ile karıştırmaktadırlar. Cura; adı geçen sazın bir oktav daha tizi ve küçüğüne denir.

    Allegro Ma Non Troppo: Allegro ama çok değil.

    Piyano Müziği: Orgdan ayrı olarak başlı başına ilk piyano okulunu Paul Hoftheimer kurmuştur. Öğrencileri Kotter, Kleber de onun yolunda yürümüşler ve bu yolla piyano yavaş yavaş yayılmaya başlamıştır. İngiltere'de Elisabeth devrinde genelde varyasyonlar ve dans parçaları içeren piyano eserleri yazılıyor ve çalınıyordu. Almanya'da Barok devrinden sonra piyano süitleri, Froberger, Kerll, Muffat, Krieger, J. Ch. Bach, Kuhnau gibi virtüözler elinde mükemmel bir şekil aldı. İtalya'da ise bu zamanın en büyük piyanistleri, Frescobaldi, Pasquini, D. Scarlatti; Fransa'da Chamboniéres, L. Marchand ve özellikle Fr. Couperin'di. Piyano sonatları Rameau, Daquin gibi Fransızlar ve Platti, D'Alberti, Paganelli, Rutini gibi İtalyanlar elinde gelişti.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü