Eğitim Sitesi

Sütun Nedir? Sütun Hakkında Kısaca Bilgi

Sütun Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Sütun:

Su damlacıkları içindeki kalsiyum karbonatın mağara tavanında birikmesi ile oluşan sarkıt ve mağara tabanında birikmesiyle oluşan dikitin zamanla birleşmesiyle meydana gelen birikim şeklidir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Sütun:

Ahşap ve kagir binalarda taşıyıcı eleman olarak kullanılan dikey yapı elemanlarına denir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Sütun:

Genellikle mermerden, yekpare, taşıyıcı mimari öğe.

 

Satranç Terimi Olarak Sütun:

Dikey

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Sütun:

Kitap veya yazmalarda sayfanın yukarıdan aşağıya doğru bölünmüş olduğu kısımlardan her biri, kolon

 

Sanat Terimi Olarak Sütun:

1. Kaide, gövde ve başlıktan oluşan, Taştan veya ahşaptan yapılmış olup genellikle tek parçadan meydan gelen taşıyıcı mimarî eleman.

2. Herhangi bir maddeden yapılan, üstünde sütun başlığı denilen çıkıntılı bir bölüm olan, genellikle bir altlığa, bazen doğrudan doğruya yere dayalı silindir biçiminde düşey destek, kolon.

 

İnşaat Terimi Olarak Sütun:

1. Taştan yapılmış taşıyıcı direk, kolon. Eskiden sütun sözü daha çok kagir, silindirsel ayakları anlatmakta kullanılırdı.

2.Silindir biçiminde dikilitaş.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Yörünge Düzlemi: Dünya'nın yörüngesinden geçtiği varsayılan düzleme Ekliptik veya Yörünge Düzlemi denir.

    Yeniay: Ay'ın dünyadan görülen yüzünün tümüyle karanlık olması.

    Aynı Enlemde Değişmeyen Özellikler: 1. Güneş ışınlarının geliş açısı aynıdır. 2. Dünyanın dönüş hızı aynıdır. 3. Yaşanan gece veya gündüz süresi aynıdır. NOT: Aynı enlem üzerindeki her yerin iklim özellikleri özel konumun etkisiyle (denize uzaklık, yükselti vb.) değişebilir.

    Özel Konum: 1- Dünya üzerindeki bir yerin çevresine, denizlere, yer şekillerine, anayollara, geçitlere ve komşularına göre konumudur. Özel Konum; İklim koşullarını, Doğal bitki örtüsünü, Tarımsal etkinlikleri, Nüfus ve yerleşme biçimini, Ekonomik etkinlikleri, Ulaşım olanaklarını, Siyasal ve kültürel yapıyı etkiler. 2- Yerküre üzerinde bir yerin; kıtalara, denizlere, dağlara, komşu yerleşim yerlerine, yollara, yer altı ve yerüstü kaynaklarına, yükseklik değerlerine vb. durumlara göre durumudur. Coğrafi Konumu tam olarak anlayabilmek için Paralel, Meridyen, Enlem ve Boylamın özelliklerini ve etkilerini bilmek gerekir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü