Eğitim Sitesi

Sütun Nedir? Sütun Hakkında Kısaca Bilgi

Sütun Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Sütun:

Genellikle mermerden, yekpare, taşıyıcı mimari öğe.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Sütun:

Ahşap ve kagir binalarda taşıyıcı eleman olarak kullanılan dikey yapı elemanlarına denir.

 

Satranç Terimi Olarak Sütun:

Dikey

 

Coğrafya Terimi Olarak Sütun:

Su damlacıkları içindeki kalsiyum karbonatın mağara tavanında birikmesi ile oluşan sarkıt ve mağara tabanında birikmesiyle oluşan dikitin zamanla birleşmesiyle meydana gelen birikim şeklidir.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Sütun:

Kitap veya yazmalarda sayfanın yukarıdan aşağıya doğru bölünmüş olduğu kısımlardan her biri, kolon

 

Sanat Terimi Olarak Sütun:

1. Kaide, gövde ve başlıktan oluşan, Taştan veya ahşaptan yapılmış olup genellikle tek parçadan meydan gelen taşıyıcı mimarî eleman.

2. Herhangi bir maddeden yapılan, üstünde sütun başlığı denilen çıkıntılı bir bölüm olan, genellikle bir altlığa, bazen doğrudan doğruya yere dayalı silindir biçiminde düşey destek, kolon.

 

İnşaat Terimi Olarak Sütun:

1. Taştan yapılmış taşıyıcı direk, kolon. Eskiden sütun sözü daha çok kagir, silindirsel ayakları anlatmakta kullanılırdı.

2.Silindir biçiminde dikilitaş.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Kyklop Duvar: Düzgün olmayan büyük taş blokların, belirli bir düzen gözetilmeksizin ve harç kullanmadan üst üste konulmasıyla oluşturulan duvara verilen ad.

    Agora: 1- Antik Yunan kentlerinde stoalar ile çevrelenmiş, içinde ya da yakınında tapınak, bouleuterion gibi dini ve resmi yapıların bulunduğu toplumsal ve ticari yaşamın yoğunlaştığı alan. 2- Kentlerde ticari, resmi, adli ve dini fonksiyonları olan halk meydanı. 3- Eski Yunanistan'da pazar yeri ya da antik kentin merkezine verilen ad.

    Pithos: Antik Çağ'da genelde şarap ve zeytinyağı gibi sıvı ürünlerle kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük çapta küplere pithos adı verilir. Ayrıca bu dev pithoslar içine ölü konulduğunda, derin çukurlara yerleştirilerek mezar görevi görüyordu.

    Viciraius: Roma'da Diocesis'lerin yöneticilerine verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü