Eğitim Sitesi

Stratejik Nedir? Stratejik Hakkında Kısaca Bilgi

Stratejik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Stratejik:

Elinde bulundurana büyük ayrıcalıklar ve üstünlükler sağlayan yer ya da bölge.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Stratejik:

Önemli.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Stratejik:

1- Askerî bir görüş açısının önemini belirten, savaşı doğrudan doğruya ilgilendiren (Her şey için kullanılır.).

2- Önceden belirlenen hedefe varmak için izlenen yol, askeri konumu önemli olan yer.

3- İzlemsel. Önemli. Stratejiye ilişkin.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kut: 1. Türk inanış ve düşünüş siteminde, devleti yönetme yetkisinin Tanrı tarafından Türk Kağanına verildiği kabul edilmektedir. Bu düşünceye "Kut" adı verilmektedir. 2. Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç. 3. Tanrı tarafından hükümdara verildiğine inanılan yönetme hakkı ve gücü. 4. Göktürklerde Devlet, saadet, baht, mutluluk, kut.

    Jüllien Takvimi: Roma imparatoru Julius Caesair'ın MÖ:46 yılında, Mısır'dan alıp düzenlediği 365 günlük güneş yılı takvimidir. Bu takvim 12 aya bölünmüş ve ay ay adları olarak da Roma'nın tanrılarının, devlet adamlarının, kumandanlarının adları kullanılmıştır.

    Emir: 1- Bir toplumun, bir yerin beyi. İslâm ülkelerinde beylere ve prenslere verilen isim. 2- Türkçe'de "Bey" karşılığı kullanılan bir sözcüktür. Hz. Ömer zamanında Sasani Devleti'nin ülke yönetimi örnek alınarak İslam ülkesi emirliklere (illere) ayrılmıştı. Bu illerin başına da emir adı verilen komutan-valiler atanmıştır. Türk İslam Devletlerinde de bu uygulama devam etmiştir.

    Gerilla: Özellikle siyasal bir amacı olan, siyasal bir örgütten güç alan ve örgütün amacını silahlı eylemlerle gerçekleştirmeye çalışan, genellikle sivil kimselerden oluşan ya da yurda girmiş düşmana karşı baltalama eylemlerinde bulunan düzensiz, çete niteliğinde küçük kuvvetlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü