Eğitim Sitesi

Sûre Nedir? Sûre Hakkında Kısaca Bilgi

Sûre Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sûre:

Kur'an'ın, birbirinden besmele ile ayrılan her bir bölümüdür.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sure:

İki veya daha fazla ayetin bir araya gelmesiyle oluşan bölümlere sure adı verilir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sure:

1. Ayetlerin meydana getirdiği Kuranı Kerimin bağımsız bölümler, Kuranı Kerimde 114 tane sure vardır.

2. Kur'an-ı Kerim'in ayetlerinin oluşturduğu 114 bölümden her birine denir. Kur'ân-ı Kerim’de toplam 114 sure bulunmaktadır. En kısa sure üç ayetten oluşan Kevser suresi, en uzunu sure ise 286 ayetten oluşan Bakara suresidir. Mushaf sırasında ilk sure Fatiha, son sure ise Nas suresidir. Tevbe suresi dışındaki her bir sure başında Besmele bulunmaktadır. Mekke'de indirilen surelere “Mekkî”, Medine’de indirilenlere ise “Medenî” sure denir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sure:

Kur’an-ı Kerim’in her biri diğerinden besmele ile ayrılmış yüz on dört (114) bölümünden her biri.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Âmentü: 1. İnanç esaslarını içinde bulunduran dua. 2. Arapça "İnandım" anlamına gelen ve İslamiyet'in temel inançları olan "Allah'a, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanma"yı dile getiren söz.

    Celil: Çok büyük, ulu.

    Teşrik Tekbirleri: Kurban bayramının birinci gününe yevm-i nahir, diğer üç gününe ise eyyâm-ı teşrik denir. Bayramdan evvelki güne ise yevm-i arefe (arefe günü) denir ki Zilhicce`nin 9. günü olmaktadır. Ramazan bayramında arefe yoktur. Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit farz namazını müteâkip birer defa اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi`l-Hamd şeklinde tekbir alınır. Bunlara teşrik tekbirleri denir. Teşrik tekbirleri fakîhlerin çoğuna göre, namaz kılmakla mükellef herkes için vâcibtir. Sünnettir diyenler de vardır. Teşrik tekbirleri günlerinde namazı kazaya kalan bir kimse, bu namazları yine teşrik günlerinde kılarsa tekbirleri de kaza eder. Teşrik günlerinden sonra kıldığında ise, teşrik tekbirlerinin kazâsı gerekmez. Kadınlar teşrik tekbirlerini gizli olarak getirirler.

    Altınoluk (Mizâb): Kâbe'nin damında biriken yağmur sularının dışarıya akmasını sağlamak amacıyla Hatîm'in bulunduğu taraftaki duvarın üstüne yerleştirilen altından yapılmış oluktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü