Eğitim Sitesi

Solarizasyon Nedir? Solarizasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Solarizasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Solarizasyon:

Solarizasyon işlemi, normal geliştirme işlemi sırasında duyar katın çok kısa süreli olarak beyaz ışığa gösterilmesi ve daha sonra geliştirme işlemine devam edilmesidir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Makro: 1- Bu terim, hem çok yakın mesafeden netleme hem de bu özelliğe sahip objektifler için kullanılmaktadır. Dar anlamda ise, objenin doğal büyüklüğünün veya daha büyük olarak fotoğrafa yansıtılması olarak tanımlanmaktadır (bu terim Nikon tarafından "mikro" olarak adlandırılmaktadır). 2- Yakın mesafeli çekimi ifade ettiği gibi, genellikle 20 cm den daha yakın mesafeler arasında bir objektifin çekim yapabilme kabaliyetine de denir. Bazı kameralarda bu özelliğe "close-up" ta denmektedir.

    Kelvin (K): Özellikle renkli negatif ve saydam filmlerin sadık kalması için çok önemli olan renk ısısı birimleri; 2000º K' den 15000º K' e kadar değişebilir.

    TTL (Objektiften Işık Ölçümü): Through the Lens'in baş harflerinden oluşan bu kısaltma, genellikle objektifin içerisinden geçerek filmi pozlayan ışığın efektif miktarını ölçen, fotoğraf makinesinin pozometresini ifade etmektedir. Bu sistem, özellikle filtre, konvertör veya uzatma tüpü gibi ışık iletimini azaltan aksesuarların kullanılması halinde çok faydalıdır. Kısaca kendi bünyesinde ışık ölçümü yapan fotoğraf makinesi özelliği.

    Shutter (Deklanşör): Genellikle kameraların sağ üst kısımlarında yer alan ve ona bastığınızda resmin çekilme işlemi gerçekleşen bir butondur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü