Eğitim Sitesi

Şıhne Nedir? Şıhne Hakkında Kısaca Bilgi

Şıhne Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Şıhne:

Türk-İslam devletlerinde eyaletleri yöneten, askerî ve idari yetkilere sahip kişi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Acemi Oğlanlar Ocağı: Devşirmelerin yetiştirilip hazırlandığı ocaktır. Bunlardan zeki olanlar Enderun'a (saray okulu) gönderilir, diğerleri yeniçeri ocağına ve diğer ocaklara alınırdı. I. Murat döneminde oluşturulmuştur.

    Çifthane Sistemi: Bu sisteme göre devlet, kırsal toplumu ve ekonomiyi, tahıl üretilen topraklara el koyup bunları tapu sistemi çerçevesinde köylü ailelerine (hane) dağıtarak örgütlüyordu. Teorik olarak bir çift öküze sahip olan her haneye, hanenin geçimini ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacak büyüklükte bir arazi (çiftlik) veriliyordu. Devletin koruyup devam ettirmeye çalıştığı temel fıskal birim buydu. Yarım çiftlikten daha azına sahip olan haneler veya bekâr köylüler bennâk ve mücerredi (veya kara) olarak ayrı bir kategoriye sokuluyor ve daha düşük çift vergisine tabi tutuluyorlardı. fiskal: 1. Hazineye ilişkin. 2. Vergiye ilişkin bennâk: Çift vergisi yükümlüsünün, kendisiyle bir evde oturan oğullarına, evlendikleri zaman verilen ad. mücerredi: Evlenmemiş, bekâr

    Ahkâm: Hükümler.

    Kuva-İ Milliye: Mondros Ateşkes Antlaş-ması'nın imzalanmasından sonra, Anadolu'da başlayan işgallere ve azınlıkların ayrılıkçı hareketlerine karşı kurulan silahlı halk güçleridir. Yurtseverler tarafından kendiliğinden oluşturulan bu örgütler, bölgesel kurtuluşu hedeflemişlerdir. Sivas Kongre'si ile Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleşmişlerdir. Daha sonra düzenli ordu kurulmuş ve Kuva-i Milliye adı altındaki örgütlülük sona ermiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü