Eğitim Sitesi

Sentromer Nedir? Sentromer Hakkında Kısaca Bilgi

Sentromer Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Sentromer:

Kromozomlarda kardeş kromotidleri bir arada tutan kısım.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Sentromer:

Kromozomlarda kardeş kromotidleri bir arada tutan kısım.

 

Biyoloji Terimi Olarak Sentromer:

1. Kromozomlarda kardeş kromotitleri bir arada tutan kısım.

2. Kromozom üzerinde iğ ipliğinin tutunduğu nokta.Kardeş ipliklerin birleştiği bölge.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Telomere: Kromozomun bitiş kısmı. Bu özel yapı, doğrusal DNA moleküllerinin kendi kendini üretmesi ve dengeli yapısını koruması işlerine yarar.

    Pleiotropi: Klasik Mendel kalıtımında bir gen sadece belirli bir fenotipik karakteri belirler. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir. Tek bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesine pleiotropi adı verilir. Örneğin Drosophila'da beyaz göz renginin meydana gelmesini sağlayan çekinik bir gen, aynı zamanda dişilerde sperm depolayan torbanın şeklini de belirler. Aynı şekilde Drosophila'da larvaların yarı şeffaf olmasını sağlayan çekinik bir gen, larvaların gelişimini de engelleyerek ölüme neden olur.

    Poliploidi: Hücrelerdeki kromozom sayısının 3n veya daha fazla olması durumudur. Bitkilerde görülme oranı hayvanlardan daha fazladır. Poliploid bitkilerin çiçek ve meyveleri diploit bitkilere göre daha büyüktür. Bu özellik poliploid bitkilerin ticari önemini artırır. Bu durum patates, muz, çekirdeksiz karpuz ve elma gibi bitkilerde görülebilir.

    Antikodon: tRNA'daki üçlü baz dizilişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü