Eğitim Sitesi

Sebil Nedir? Sebil Hakkında Kısaca Bilgi

Sebil Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sebil:

Karşılık beklemeden hayır için dağıtılan içme suyu.

 

Tarih Terimi Olarak Sebil:

Hayır için yaptırılmış, parasız olarak su alınan içilen çeşme.

 

Sanat Terimi Olarak Sebil:

Cadde ya da sokak kenarlarında yoldan geçenlerin su içmesi için yapılmış hayır yapıları. Sebillerin çeşmelerden farkı bir su sağlama sistemine bağlı olmamalarıdır. Daire ya da çokgen plan kuruluşları ile sebiller bir iç mekâna sahiptirler ve bu mekân dışarıya üzerinde küçük pencere açıklıkları bulunan madeni şebekelerle açılır. Sebiller bir külliyenin parçası olabileceği gibi bağımsız olarakta inşaa edilmişlerdir. Özellikle 18. Yüzyıldan sonra İstanbul'da çok sayıda sebil inşaa edilmiştir.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Sebil:

Arapça, yol anlamına gelir. Hayır ve sevab ümidi ile parasız su dağıtılan, etrafı parmaklıklı ve çoğunlukla kubbe ile örtülü olan binalara, sebil veya sebilhane denir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sebil:

Kutsal günlerde karşılık beklemeden hayır işin dağıtılan içme suyu. Genellikle camilere bitişik özel bir biçimde yapılmış, karşılık beklemeden hayır işin içme suyu dağıtılan taş yapı, sebilhane. Halk ağzında meyan kökü şerbetini bir hayır için dağıtma.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Müstehap: Yapılması beğenilen şey. Yapılması dinen hoş ve güzel kabul edilen iş, sevap kazandıran davranış.

    Ayet: 1. Kur'an-ı Kerim'de durak işaretleri arasındaki cümle ya da ifadelerdir. Kur'an surelerini oluşturan kısımlardan her biri. 2. Kuranı Kerimde sureleri meydana getiren cümle ve cümleler. Bir sayfadan meydana gelen ayetler olduğu gibi birkaç harften meydana gelen ayetlerde vardır. Yaygın görüşe göre Kuranı Kerimde 6666 ayet vardır. 3. Sözlükte işaret, delil ve alamet anlamlarına gelir. Terim olarak ise; Kur’an-ı Kerimi oluşturan uzun veya kısa vahiy ifadelerine denir. Ayetlerin uzunluk- kısalıkları eşit değildir. Bir sayfadan oluşan ayetler olabildiği gibi tek bir harften oluşan ayetler de vardır. Kur'ân-ı Kerim'de toplam 6236 ayet bulunmaktadır. Mekke’de inen ayetlere “Mekki ayet” , Medine de inen ayetlere ise “Medeni ayet” denir.

    Tahiyyat: Namazların son oturuşunda okunan dua.

    Şer'î Öğlen: Bazı yerlerde şâhisin gölgesinin yok olduğu, bazı yerlerde de şâhisin gölgesinin en az miktarına ulaştığı zaman şer'î öğlen ve öğlen ezanının vaktidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü