Eğitim Sitesi

Sansür Nedir? Sansür Hakkında Kısaca Bilgi

Sansür Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sansür:

Gazete, dergi gibi basın organlarındaki yazı, resim, karikatür gibi unsurların önceden devlet makamları tarafından incelenerek basım ve yayının yasaklanmasıdır.

 

Tarih Terimi Olarak Sansür:

Sinema ve tiyatro yapıtlarının, her türlü yayımın ve yayının, hükümetçe önceden denetlenmesi işi, bunların oynanmasının, gösterilmesinin, yayımlanmasının izne bağlı olması.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sansür:

Sıkı denetim, çeşitli kavramların çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Anayasa: 1- Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşlarının kamu haklarını bildiren temel yasa. 2- Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamusal haklarını bildiren temel yasadır. Devletin temel kanunudur. Çıkarılacak hiçbir yasa, anayasaya aykırı olamaz. Anayasa, vatandaşların temel hak ve görevlerini bildirir. Devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirler. Anayasa ile ayrıca kişilerin temel hak ve özgürlükleri güvence altına alınmıştır.

    Anıt: 1- Toplum için önemli olan kişilerin veya olayların yapıt olarak gelecek kuşaklara aktarılması. 2- Önemli bir olayı veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklar tarafından tarih boyunca anılması için yapılan göze çarpacak büyüklükte sembol niteliğinde yapı, abide.

    Strateji: Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için takip edilen yol, izlenen politika.

    Telif Hakkı: Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde bir 'C' harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu yaratının telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce 'copyright' kelimesini ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü