Eğitim Sitesi

Sanat Tarihi Nedir? Sanat Tarihi Hakkında Kısaca Bilgi

Sanat Tarihi Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sanat Tarihi:

Sanatın tarihsel gelişimini inceleyen bir akademik disiplindir. Sanat Tarihi bir bilim dalı olarak 19. Yüzyıl Almanya'sında ortaya çıkmış ve ilk sanat tarihi kürsüsü 1844 yılında Berlin Üniversitesin kurulmuştur. 20. Yüzyıl içinde tüm Dünya üniversiteleri bu alanda eğitim ve araştırmalara başlamışlarsada sanat tarihi ile ilgili çalışmaların daha erken dönemlerde başladığı bilinmektedir. Bunlar arasında antik dönemde Pliginsun daha eski kaynaklara dayanarak resim ve heykel tarihinden söz ettiği "Doğa Tarihi" adlı eseri ayılabilir. Rönesansda bu ilgi yeniden canlanmıştır. Sanat tarihinin bilimsel bir disiplin haline gelişinde Winckelman önemli bir isim haline gelmektedir.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Sanat Tarihi:

Sanatın doğuşundan günümüze kadar, dünyada var olan tüm sanatçı ve sanat yapıtlarının en genel analizlerini yapan bilim dalı.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Dekalkomani: 1930′larda Oscar Dominguez' in (1906-58) gerçeküstücülük akımının otomatizm kavramından yola çıkarak oluşturduğu teknik. Bu teknikte boya kalın bir fırçayla ince bir kâğıdın üstüne sıçratılır ve kurumadan ikinci bir kâğıtla yavaşça sürtülerek gelişigüzel dağılması sağlanır. Daha sonraları Ernst tarafından yağlıboya ya uygulanan bu tekniğin en önemli özelliği, yapıtın ön tasarımsız oluşturulmasıdır.

    Adjunktion: Eklenti. Kolaj, akümülasyon ve asamblajı da kapsayan bir sanat tekniğidir.

    Arkeolog: Arkeoloji uzmanı, arkeoloji(kazı) bilimi ile uğraşan kişi.

    Agora: 1. Eski Yunanlılarda kent devletiyle ilgili sorunların konuşulduğu, çevresi revaklı meydan. 2. Pazar yeri. 3. Yunan klâsik döneminde; sitenin yönetim, politika ve ticaret işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü